Hirdetés

A kétkezi munkának mindig volt becsülete, a jövőben azért kell dolgozni, hogy a renoméja is újra nagy legyen, folytatta a polgármester. A cégek egyre versenyképesebb fizetést tudnak adni a dolgozóiknak, de a munkaerő-utánpótlás hiánya hátráltatja a fejlődésüket – hangsúlyozta.

Szita Károly úgy vélte, hogy a kétkezi munkát igénylő szakmák a digitális világban sem szorulnak háttérbe, sőt, szakma és digitalizáció nem létezhet egymás nélkül a 21. században.

A polgármester azt mondta: Kaposvár célja, hogy a jövő évtized végére a Dél-dunántúli régió legerősebb városa legyen a gazdaság, az oktatás, a jólét tekintetében. „Az erős gazdasághoz jól felkészült szakemberekre van szükség” – tette hozzá.

Kopasz Anikó, a Lego Education magyarországi képviseletének, a H-Didakt Kft.-nek vezetője arról beszélt, hogy a Z-generációt másképp kell tanítani, mint elődeiket. Náluk a régi módszerek eredménytelenek, ők beleszülettek a digitális világba, az ezzel kapcsolatos tudást játékos formában érdemes átadni nekik.

Uhlig Rita, a Kaposvári Gazdaságfejlesztési és Innovációs Közhasznú Nkft. ügyvezetője az eseményen újságírókkal közölte: az országosan egyedülálló Egy nap a munkahelyemen nevű program keretében huszonnégy kaposvári és környékbeli általános iskola végzős diákjai látogathattak meg egy-egy helyi céget, hogy megtudják, miben állnak az egyes szakmák a mindennapokban. A tanulók a látogatásukról mobiltelefonnal kisfilmet készítettek, amit a záróeseményen be is mutattak. Az alkotásokat szakmai zsűri értékelte, a legjobbnak ítélt filmek készítői díjakat vehettek át.

A programsorozat jövő tavasszal és ősszel is folytatódik 5-6. és 7-8. osztályos általános iskolai tanulók részvételével.