Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Bedő Dávid (Momentum) arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte ellentmondásosan nyilatkozott Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Latorcai Csaba államtitkár és Balogh László helyettes államtitkár arról, miért nem kapja meg Magyarország az uniós forrásokat. Szerinte valaki hazudik és jó lenne, ha egymás között egyeztetnék, milyen kifogásokat keresnek.

A képviselő azt mondta, a legjobb az lenne, ha befejeznék a hazudozást, az EU-val folytatott végtelen kamuharcot és alkudozások helyett betartanák azt a néhány szabályt, amelyet a magyar kormányon kívül Európa minden más kormánya képes betartani. Jelezte, a Momentum pontosan tudja, milyen változásokat kellene végrehajtani, hogy az ország megkapja a fejlesztési pénzeket. Közölte, országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be Magyarország európai uniós ügyészséghez történő csatlakozásáról és hamarosan benyújtják a közbeszerzési törvény módosítását is.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztési parlamenti államtitkára szerint a kormány az elmúlt 12 évben rekordokat döntött az uniós források lehívásában. Ha a baloldali kormányokon múlt volna, több száz milliárd forint veszteség érte volna a magyar embereket – tette hozzá.

Elmondta, folyamatosan tárgyalnak az EU-val a partnerségi megállapodásról és a helyreállítási alapról. Az a céljuk – folytatta – , hogy felgyorsuljanak ezek a tárgyalások és év végéig aláírják a dokumentumokat. Navracsics Tibor múlt heti brüsszeli tárgyalásairól közölte, Magyarország kész a kompromisszumokra technikai kérdésekben, ide nem értve a bevándorlással és a gyermekvédelemmel kapcsolatos ügyeket.

Korábban írtuk

A képviselőtől azt kérte, csak akkor beszéljen a korrupcióról, ha tisztázták Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő uniós forrásokkal kapcsolatos ügyét.