Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a III. kerület polgármestere
Hirdetés

2022-ben az Anonymusként elhíresült kiszivárogtató tett közzé egy rejtett kamerával készített felvételt, amelyen a fővárosi baloldal egyik fontos háttérembere, Patek Gábor több millió forintnyi kenőpénzt vesz át egy ismeretlentől. A beszélgetésből kiderül, hogy a III. kerületi önkormányzatnál elnyert nagy értékű megbízásokból visszaosztott összegekkel számolnak el. Azaz cégek egy futárral milliókat küldtek Pateknek, aki kapcsolatait felhasználva garantálta, hogy a neki fizető vállalatok önkormányzati megbízásokat kapnak. A felvételek napvilágra kerülését nem követte azonnali letartóztatás, de nyomozás indult az ügyben. 2024 elejére összegyűlt a kellő bizonyíték, március 6-án Patek Gábort és társait, Fischer Lászlót és Deák Róbertet letartóztatták.

A vád szerint a gyanúsítottak egy kft.-n keresztül szerződéseket kötöttek fiktív megbízásokra a III. kerületi önkormányzattal és két gazdasági társasággal, az ezekből befolyó összegeket aztán készpénzben felvették és korrupciós célokra használták. Az ügyészség közlése szerint a bűncselekményekhez használt céget később megszüntették, a könyvelési iratok őrzéséről pedig a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodtak, magyarul megsemmisítették őket, hogy minél kevesebb terhelő bizonyíték maradjon. A történethez hozzátartozik, hogy az óbudai korrupciós ügyeket érintő Anonymus-videók 2022. márciusi megjelenése után nem sokkal az önkormányzat felmondott minden szerződést, amelyet Patek–Fischer–Deák cégeivel kötöttek. A hirtelen szakítás jelzi, hogy az önkormányzati vezetés és a cégtulajdonosok akkor már érezték, hogy hamarosan baj lesz.

Végül a kör valóban bezárult. Március 6-án a három fő vádlott mellett letartóztatták a cég fiatal ügyvezetőjét is, aki szinte azonnal vallomást tett. Elmondása szerint az általa vezetett cég számlagyárként működött, az ő szerepe pedig mindössze annyi volt, hogy időközönként elmenjen a bankba, készpénzben felvegye a fiktív önkormányzati megbízások kifizetéséből származó összegeket, majd a pénz 90 százalékát átadja főnökeinek. A fennmaradó tíz százalék volt az ő fizetsége. Az ügyvezető vallomásában tagadta, hogy ismerte volna Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét, illetve a másik három vádlott ellen sem tett vallomást.

Az ügy kirobbanása után Kiss László még látszólagos magabiztossággal hárította el a felelősségét firtató kérdéseket. A Telex megkeresésére elmondta, hogy az ügyben nem érintettek az önkormányzati hivatalok emberei, a közbeszerzési megbízások mögött kizárólag valódi teljesítések állnak, az eljárás pedig csupán annak bizonyítéka, hogy a Fidesz megkezdte kampányát a III. kerületben.

Korábban írtuk

„Március 6-án, 95 nappal az önkormányzati választás előtt néhány nyomozó önkormányzati szerződésekbe betekintést, valamint az iratok szkennelését kérte. Természetesen önkormányzatunk együttműködött. A dokumentumok többévesek, teljesen nyílt eljárásokra vonatkoznak, és ezért érthetetlen számunkra, hogy miért nem a szokásos módon, írásban kérték be ezeket. Az önkormányzat minden szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget” – írta akkoriban a Telexnek az óbudai DK-s polgármester.

Sem terhelő vallomás, sem közvetlen bizonyíték nem kötötte Kiss Lászlót a bűncselekményekhez, az elkövetők személye azonban annál inkább. Néhány éve az óbudai önkormányzat egy Patek Gáborral összefüggésbe hozható céget kért fel 356 millió forintért a kerületi újság kiadására, vagyis Kiss László és a kerületet irányító baloldali koalíció megbízott a férfiban. Fischer László szintén régi barátja a polgármesternek: utóbbi feleségének és Fischernek közös cége volt egy időben. A kerület első embere a harmadik vádlottat is jól ismerhette, ugyanis Deák Róbert és Fischer László reklámügynöki vállalkozása, az RF Production Hungary Kft. 2019-ben kisebb megbízásokat kapott a kerülettől, ám 2020-ban 142, 2022-ben pedig már 166 millió forint nettó árbevételt termelt, ami jórészt az óbudai önkormányzat megrendeléseiből származott. Adalék a történethez, hogy Kiss László 2019. október 13-án megnyerte a polgármester-választást, az említett RF Production Hungary Kft.-t pedig két héttel később, október 29-én hozta létre Fischer és Deák. Mintha megérezték volna, hogy kifejezetten vállalkozásbarát vezetés alakul a kerület élén. A túlárazott közbeszerzéseken nyerészkedő kft. gyanús sikereire akkoriban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is felhívta a figyelmet.

Puskás Péter, a Fidesz óbudai frakcióvezetője szerint a személyi összefonódások miatt szinte kizárt, hogy Kiss László ne tudott volna arról, hogy Patek, Fischer és Deák egy számlagyáron keresztül lapátolják ki a kerület pénzét.

– Minimum életszerűtlen, hogy egy közeli barátja hirtelen megbízásokat kapjon az önkormányzattól, és erről a polgármester semmit se tudjon – szögezte le Puskás Péter.

A Fidesz politikusa hozzátette: szoros együttműködésre utal az is, hogy korábban Fischer László cégénél dolgozott Sáfrán Henrietta is, akit miután Fischer cégeinek szerződéseit felbontották, Kiss László vett alkalmazásba az önkormányzatnál. A hölgy júniusban a DK színeiben képviselői mandátumot is szerzett.

A korrupciós ügy felgöngyölítése nem állt meg Kiss László barátainak letartóztatásával, az Óbudát vezető baloldali koalíciót nemrég újabb csapás érte. Június 18-án minősített vesztegetés gyanújával letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és Krébesz Dánielt, aki nemcsak a Békásmegyeri Piac igazgatója, hanem Kiss László és korábban Szabó Tímea kampányfőnöke is volt. A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint az alpolgármestert százmillió forintnyi kenőpénz elfogadásáért vették őrizetbe. A márciusi üggyel pedig az köti össze Czeglédy Gergőt, hogy az elkövetői körben személyi és céges átfedéseket találhattak a hatóságok. A gyanú szerint ugyanis Óbuda alpolgármestere egy közterületi reklámokkal foglalkozó cégnek csak annak fejében volt hajlandó meghosszabbítani a működéshez szükséges engedélyeit, hogy a cég több mint százmillió forintot fizetett neki. Az ügyészség szerint a megvesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére a tettesek e célra létrehozott cégekkel kötöttek színlelt szerződéseket, valódi teljesítés nélkül.

Czeglédy Gergő letartóztatása óta Kiss László mélyen hallgat. Az eddig magabiztos polgármester feltehetőleg érzi, hogy sokkal többet tudnak a nyomozók, mint korábban gondolta. Aggodalma pedig jogos. Czeglédy Gergő ugyanis úgy került a hatóságok látókörébe, hogy az azóta tízfősre duzzadt gyanúsítotti körből valaki vádalkut kötött és terhelő vallomást tett rá. A nyomozás érdekeire hivatkozva az ügyészség nem árulta el, hogy ki törte meg a csendet, azonban jó okkal gyaníthatjuk, hogy a Patek–Fischer–Deák-trió tagjai közül lehetett valaki. Ez azért is valószínű, mert június 27-én Deák Róbert szabadlábra került.

Egy vallomás miatt tehát eldőlt az első dominó. Puskás Péter szerint miután Kiss László első számú alpolgármesterét és kampányfőnökét letartóztatták, a polgármestert alig lehet látni a városháza környékén. A nyilvánosságtól való félelmére utal, hogy június 27-én testületi ülést kellett volna tartani, ám Kiss László július 11-re halasztotta. A kerületi vezetés körül dolgozó stáb valószínűleg most rakja össze, hogy mit válaszoljanak a sajtó és a képviselő-testület kérdéseire. Illetve várnak, hátha kiderül valami. Nem kizárt ugyanis, hogy Deák Róbert után Czeglédy Gergő is megszólal. A sokévnyi börtönbüntetés lehetősége a bűntársi hűséget és a pártfegyelmet is képes lehet feloldani. Nem kizárt az sem, hogy jelenleg arról alkudoznak, mit kap Czeglédy cserébe, ha egyedül viszi el a balhét. Az ügy vádlottjainak politikai bekötöttségét tekintve ugyanis egyértelműnek tűnik, hogy a korrupciós bevételekből sokkal szélesebb kör részesülhetett. Akár magasabb polcon ülők is.

A júniusi letartóztatások óta a híradások főként Czeglédy Gergőre fókuszálnak. Vélhetően azért, mert az óbudai alpolgármester viseli a legmagasabb politikai funkciót a vádlottak között, illetve június 28-án történt visszahívásáig a BKK felügyelőbizottsági tagjaként ellenőrizte a cég törvényes működését. Nem mellékesen Czeglédy a magyarországi baloldal politikusbűnözőjének archetípusa: a hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt elítélt Hagyó Miklós mellett szocializálódott az MSZP-ben, közéleti pozícióit pedig kizárólag üzleti céljainak rendeli alá.

Az ügy részleteit vizsgálva azonban sokkal érdekesebb Patek Gábor személye. A férfit a baloldal befolyásos háttérembereként emlegetik, aki több fontos fővárosi politikushoz is be van kötve. Többek között lekötelezettjei között szerepel Karácsony Gergely is, ugyanis ő szervezte a főpolgármester 2021-es előválasztási kampányát, illetve máig tisztázatlan módon sikerült elérnie, hogy egy reklámcég az 51 millió forintos piaci ár helyett mindössze 5,6 millióért adja bérbe Karácsonynak hirdetési felületeit. Patek korábban a korrupciós ügybe keveredett kispesti polgármester, Gajda Péter kabinetfőnökeként is tevékenykedett, illetve a kerület Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodájának igazgatói pozícióját is betöltötte. Ezután a XVIII. kerület polgármestere, Szaniszló Sándor mellett hasznosította tudását. Egy hangfelvételen arról beszél, hogy a DK-s polgármesterrel és az alpolgármesterrel együtt miként sarcolják meg a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztési projekteket. A jól bejáratott „jutalékos rendszerben” lakásokkal fizettek a döntéshozóknak. Az említett ügyek azok, amelyek eddig valamilyen úton felszínre kerültek. Patek Gábor azonban valószínűleg még számtalan olyan esetről tud, amelyek őt ki-, a fővárosi baloldal vezető politikusait viszont beszerveznék a rács mögé.