Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

Az ellenzéki szövetség közleményében így fogalmaznak: A 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelölik Áder János utódjának az Egységben Magyarországért pártjai. A kormányváltásra készülő ellenzéki szövetség felkérését Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje közölte: Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk. Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett, ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak. Gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre. Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról. Az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így, ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd.

Jakab Péter: Gratulálok!

Közösségi oldalán is bejelentette Jakab Péter, a Jobbik elnöke, hogy a baloldali összefogás államfőjelöltje Róna Péter. Ő egyébként a Jobbik jelöltje volt, az államfőjelölti versenyben rajta kívül Iványi Gábor és Elek István neve merült fel, írja a Mandiner. Jakab arról ír bejegyzésében, hogy a pártelnökök vasárnap este hozták meg a döntést.

Korábban írtuk