Egyetlen kérdésben sem ért egyet a Momentum vezetősége a párt hétvégi tisztújítása előtt. Van, aki teljesen önállóan politizálna és így indulna a 2019-es önkormányzati választáson, van, aki tárgyalna a többi ellenzéki párttal – hangzott el a TV2 Tények Extra c. műsorának péntek éjjeli adásában. Néhány nappal a küldöttgyűlés előtt még az sem teljesen egyértelmű, hogy milyen irányt képvisel a Momentum a jövőben.

Képernyőfotó: TV2/Tények Extra

Az Origo írta meg belső információra hivatkozva, hogy az áprilisi vereség után az ellenzéki pártokban kibontakozó belharc a Momentum Mozgalmat is elérte. Az országgyűlési választás után lemondott a párt elnöksége, majd a május 1-jei tüntetésük is kudarcba fulladt. A portál informátora szerint a Momentumban most a legfőbb kérdés, hogy összefogjanak-e a többi ellenzéki párttal. A vezetőség két részre oszlott: az egyik tábor a jövő évi önkormányzati választáson való teljesen önálló indulást szorgalmazza, míg a másik tábor hajlandó lenne más pártokkal tárgyalni.

Az összefogáspárti Fekete-Győr András már az áprilisi választás előtt is együttműködést sürgetett, épp ezért – nagy huzavonák után – visszalépett az LMP-s Csárdi Antal javára. A közelgő tisztújításon Fegyőrrel együtt összesen hárman indulnak a Momentum elnöki posztjáért: Dukán András Ferenc is megméretteti magát, aki szerint nem a jó irányba halad a párt. Rajtuk kívül az a Nemes Balázs is elindul, aki pár éve még a Jobbik szimpatizánsaként megengedhetőnek tartotta, hogy a homoszexuálisokat ételmaradékkal dobálják meg. Most, korábbi nézeteit megtagadva egy balliberális párt elnöke szeretne lenni.

A vezetőség abban sem ért egyet, hogy melyik európai parlamenti frakcióba üljenek be – már ha egyáltalán tudnak képviselőt küldeni az EP-be, ugyanis a párt országgyűlési választáson elért eredménye (3 százalék listán, 0 egyéni mandátum) nem sok EP-mandátumot sejtet.

A sajtószabadság hiányát rendszeresen hangoztató Momentumnál bevett szokás, hogy bizonyos sajtótermékek kérdéseire nem válaszolnak. Így történt ez most is, amikor a TV2 kérdezte őket a fentiekről.

A teljes riport megtekinthető a Tények.hu-n.