Nemcsak a BKV-botrány egyes szerződéseit kereshették márciusban a rendőrök több ügyvédi irodában. A Hír Televízió értesülése szerint Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő által javasolt irodák írtak ki a szocialista-szabad demokrata városvezetés által kiválasztott cégekre százmilliós közbeszerzési eljárásokat az FKF Zrt.-nél. A televízió biztos forrásból úgy tudja: Demszky Gábor egykori főtanácsadója és a volt szocialista főpolgármester-helyettes előre borítékolták a szakmai pályázatok nyerteseit. Például a közlekedésirányítási rendszer fejlesztésébe is beleszóltak.

A közterület-fenntartó 2009-ben szerette volna modernizálni a szoftvert az Easy Way uniós beruházás keretein belül. A költségeket 1,2 milliárd forintra becsülték. Az önkormányzati cég a feladatot a rendszert fejlesztő Siemensre bízta volna, a HírTv információi szerint azonban ez Hagyónak és Mesterházynak nem tetszett.

Demszky bizalmasa és Hagyó Miklós egy belvárosi étteremben mondta meg az FKF Zrt. egy magas beosztású vezetőjének, hogy mely két cégeknek kell a meghívásos közbeszerzésen nyernie. Az előre megírt menetrend szerint a pályázaton a Getronics Magyarország Kft., valamint a Budapest Mikroelektronika Zrt. páros lett a befutó. A beruházás végül azért nem valósult meg, mert a Siemens megtámadta a döntést a közbeszerzési döntőbizottságnál, amely új eljárásra utasította az FKF-et. Ezt azonban már nem írták ki.

A pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz összegyűjtéséről és hasznosításáról szóló pályázaton viszont eredményt hirdettek a közbeszerzés második fázisában. A Társ-Invest 455 millióért végezhette el a feladatot, pedig az első pályázatnál még 350-380 millió forintról szóltak az ajánlatok. A Hír Televízió biztos forrásból úgy tudja: az FKF egyik magas beosztású vezetője azt feltételezi, hogy a két árajánlat különbözetét, mintegy 70 millió forintot a Társ-Invest visszajuttatta a városházára. A cég ügyvezetője ezt tagadja. A közterület-fenntartó igazgatóságának elnöke, Vajda Pál azt állítja: nem tudott a gyanús beszerzésekről, de felkérte a vezérigazgatót indítson belső vizsgálatot az ügyben.

(hírTV)