A rendező a bemutón elmondta, az alkotás két éve készült el mintegy ötven ember közreműködésével.

A bemutatón, amelyen megjelent többek közt a köztársasági elnök felesége, Schmitt Pálné Makray Katalin, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szili Katalin független országgyűlési képviselő, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa is. A rendező arról beszélt, hogy Duray Miklós Kutyaszorítóban című könyve fordította figyelmét a szlovákiai magyarság felé.

Koltay Gábor Duray Miklóst “szabadságharcosnak” nevezte, aki “korunk káoszában” a “lelki, szellemi igazodási pontot” jelenti. Mint a több mint kétórás dokumentumfilmről megjegyezte, abban 1968-tól a közelmúltig követi a szlovákiai magyar politikus, író, geológus életútját. Rámutatott, hogy a filmben arra a kérdésre kap választ a néző, hogy “mi a szabadság ára”. Elmondta, hogy azért vár a bemutatóval mintegy két évig, mert korábban úgy gondolta, a filmet nem szabad bemutatni, hiszen azzal Duray Miklós életét veszélyeztetné.

Duray Miklós az MTI-nek arról beszélt a film bemutatója kapcsán, hogy körülbelül ötven órányi anyag készült az életéről. “A film egy narrátori szövegre épül, ami megpróbálja összekötni a mozaikot, hogy azok számára is érthető legyen minden, akik nem járatosak a témában” – fogalmazott a politikus. Megjegyezte: örül annak, hogy A szabadság ára csak most került a közönség elé. „Most már ugyanis nem vagyok politikus, így senki nem vetheti a szememre, hogy a saját népszerűségemet akarom építeni” – tette hozzá.

(MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A leforgott anyagról úgy vélekedett, hogy számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a legpontosabban emlékezzen vissza a történtekre. „Az ember felejt, elmosódnak, az emlékeket újra fel kell idézni” – magyarázta.

Arra kérdésre, hogy miért nem állt a nyilvánosság elé, amikor úgy érezte, az életére törnek, elmondta: akkor úgy gondolta, mindez nem tartozik a szélesebb nyilvánosságra, most viszont az életút összegzésekor, szabadabban beszélhetett. Ugyanakkor rámutatott, a film szubjektivitása tetten érhető lesz akkor is, ha ő maga az objektivitásra törekedett. „Meg vagyok róla győződve, hogy sikerült megmaradni a valóság határai között” – tette hozzá.

A három év alatt, 2009-re elkészült alkotásban Varga Klára, a Budapesti Kamaraszínház színésznője szerepel. A filmben Duray Miklós mellett több mint ötvenen szólalnak meg. Olyan személyek, akiknek köze volt Duray Miklós életéhez 1968-tól napjainkig. A filmben feltűnik például egy besúgó is, aki évtizedekkel ezelőtt jelentett Durayról.

(MTI)