Beneda Attila, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány által gondozott, értelmi fogyatékossággal élő alkotók Balaton-parti kiállításmegnyitóján azt mondta: amikor a világ olyan zaklatott, mint most, a szomszédban pedig háború dúl, ami szorongást vált ki, akkor „a biztonságot a családba való visszahúzódás jelenti”. A család pedig sokféle értelmű lehet, mint ahogy az alapítvány több évtizedes tevékenységével is egy olyan nagy családot hozott létre, ami „kívül tartja talán az élet nehézségeit”.

Hirdetés

Hozzátette, hogy a magyar kormány 14 év óta elkötelezetten dolgozik a családok megerősítésén, boldogulásán, ami az egyik legfontosabb nemzetstratégiai kérdés is.

A Lélektűz – Szent Iván-éji Lámpások című kiállítás kapcsán – amelyet az alapítványon kívül Vonyarcvashegy önkormányzata, a Balaton Art Alkotóközösség művészei és az Imre Sándor Szeretetszínház közösen szervezett – Beneda Attila azt mondta: a művészetnek az a lényege, hogy az érzékelhető valóságon túli világot próbálja megjeleníteni. Nemcsak az a fontos, hogy a művész a képeivel mit akar kifejezni, de az is, hogy a nézőben milyen gondolatokat, érzületeket kelt.

Szent Iván éjjelén pedig a fény és a sötétség harcát láthatjuk, ami egyszerre a leghosszabb nap örömünnepe, de aggódás is, amiért jön a növekvő sötétség. Ez egyszerre a teremtő világ és az emberi múlandóság érzését is közvetíti – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Korábban írtuk

Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere (független) arról beszélt, hogy nem először partnerei a Lámpás ’92 Alapítvány programjainak. A településnek fontos törekvése a tudás, a tehetség, a jóakaratú szándék megosztása, a pénznél sokszor fontosabbak a jó ötletek, a kezdeményező közösségek.

A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány 19 magyarországi településen több száz, főként értelmi fogyatékos gondozott számára biztosít családias lakhatást, értékteremtő tevékenységet, művészeti képzést. Valódi munkahelyeket teremtve, környezettudatos kézműves termékek készítésével foglalkoztatást is lehetővé tesznek gondozottjaiknak.