Több gyanús földüggyel összefüggésben is kiderült Benedek Fülöp érintettsége. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. agrárportfóliójáért felelős vezérigazgató-helyettese – aki korábban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkáraként intézkedhetett az állami birtokokkal kapcsolatban – ugyanakkor eddig csak egy esetben került a bíróság elé.

A Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség tavaly emelt vádat ellene hivatalával való visszaélés miatt a „pákozdi ügyként” elhíresült államiföld-értékesítés kapcsán lefolytatott nyomozása eredményeként. A pákozdi ügy 2006 elején kezdődött, amikor egy befektető kiszemelte magának az akkor még a HM vagyonkezelésében lévő, lőtérként nyilvántartott 201 hektáros természetvédelmi területet.

Ez az állami birtok került át viharos gyorsasággal előbb az agrártárca felügyelete alá tartozó Nemzeti Földalapkezelőhöz (NFA), amely eladta azt egy magyar állampolgárnak. Pár nappal később a vevő, aki a földért 90 millió forintot fizetett az államnak, a területet bevitte egy kft.-be, majd üzletrészével együtt 244 millió forintért továbbadta egy norvég állampolgárnak. Az ügyészség szerint az ügylet lebonyolítása során Benedek Fülöp, hivatali hatáskörét több esetben túllépve, telefonon utasítgatta a földhivatalt annak érdekében, hogy az adásvételi eljárást minél gyorsabban és gördülékenyebben üssék nyélbe.

A tegnapi tárgyalás során – amelyre a védők immár védőbeszéddel készültek, hiszen az előzetes várakozások szerint az ítélethozatal is megtörtént volna – a felperest képviselő ügyész egy újabb, meglehetősen súlyos bizonyítékot terjesztett be. Egy az ügyészséghez szeptember kilencedikén érkezett hangfelvétel tanúsága szerint Benedek Fülöp igen ingerülten jelzi beszélgetőpartnereinek, hogy ő maga járt el az ügyben és intézett el különböző dolgokat az ügylet lebonyolítása érdekében.

A bemutatott három hangfelvételrészletből Benedek Fülöp kettő esetében elismerte: az ő hangja hallható. Ezek közül az egyiken azt állítja, hogy a „p…ba, ennek egyetlen előnye lett volna, amit meg is teremtettem a bejegyzéssel” mégpedig az, hogy a vevőnek ne kelljen a kivonási díjat megfizetni, „csak megtámadták ezek a g…k a bíróságon”. A második felvételen Benedek Fülöp – igencsak emelt hangon – arról beszél, hogy nem a vevő és nem Gráf József, hanem ő maga „gazsulált” Szekeres Imre honvédelmi miniszternél, mégpedig úgy, hogy egyszer vendégül látta, kétszer pedig „megvadásztatta” – olvasható a szerdai Magyar Nemzetben, amelyből további részleteket is megtudhat az ügyről.

(hirtv.hu)