Szilágyi Ákos úgy tudja, minden helyszínen petíciót adnak át a szlovák külképviseleteknek, amelyhez az interneten az általa indított www.vilagmagyarsag.com honlapon bárki csatlakozhat. Eddig több mint 28 ezren írták alá. A nyomtatható aláíróíveket is várják a szervezők, amit a weboldalról kinyomtathatnak.

A tiltakozás kezdeményezője a Hunnia Baráti Kör. A petíciót Juhász Imre uniós szakjogász fogalmazta, amit április 22-én egy delegáció az Európai Parlament képviselőinek is átnyújtja Strasbourgban. A tüntetéssorozat helyszínei között szerepel Európa számos nagyvárosa, így München, Bécs, Stockholm, Bern és Brüsszel, de demonstrációt szerveznek Európán kívül is, például New Yorkban és Canberrában.

A pozsonyi parlament tavaly megerősítette azokat az Eduard Benes nevével fémjelzett dekrétumokat, amelyek a második világháború után születtek. Ezek alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették és kényszermunkára hurcolták őket a kollektív bűnösség elve alapján. A szlovák döntés ellen Magyarország tiltakozott.

(Magyar Nemzet)