Fotó: Honvédelmi Minisztérium, Facebook
Hirdetés

Benkő Tibor a Ludovika Fesztivál 100 napos ünnepség elnevezésű programon a honvédtisztjelöltekhez szólva azt mondta, hogy miután száz nap múlva leteszik katonai esküjüket, sok lemondással, megpróbáltatással, kihívással teli év vár rájuk, de „a legszebb hivatást választották”.

A miniszter fontosnak nevezte a 100 napos ünnepség hagyományát, és azt mondta: a következő száz napnak arról kell szólnia, hogy a tisztjelöltek készüljenek fel arra a hivatásra, amelyet az ország érdekében vállaltak.

Megjegyezte: a honvédtisztjelöltek megtapasztalhatták, hogy egyetemi tanulmányaikat nem csak az iskolapad és a tankönyvek jelentették, hiszen már képzésük során is részt vettek a Magyar Honvédség munkájában. Kiemelte: legyenek büszkék arra, hogy már tanulmányaik közben is szolgálták az ország érdekeit.

Végigkísérte tanulmányaikat az ország déli határának védelme, kivették részüket a koronavírus-járvány megfékezéséből, és ott voltak az ország keleti térségében is, amikor a határon túl kitört a háború – emlékeztetett.

Korábban írtuk


Benkő Tibor a honvédtisztjelöltektől azt kérte: törekedjenek arra, hogy mindig a legjobbak közé tartozzanak, legyenek a legfelkészületebbek, legyenek azok, akikre bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között számítani lehet, akik elhivatottak és elkötelezettek az ország érdekében.

Deli Gergely, az NKE rektora közölte: rendezvénnyel egyúttal az 1872-ben indult, 150. jubileumát ünneplő nemzeti honvédtisztképzés eseményeit is megnyitják.

A rektor azt mondta: katonai felsőoktatás jelentős ajándékot kapott.

Április elsejével a honvédtisztképzés legmagasabb szintje, a vezérkari tanfolyam az egyetem főépületében kapott méltó elhelyezést. Továbbá megkezdődött a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar székhelyének a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus működését hosszú távon biztosító korszerűsítésének előkészítése. Ígynéhány év múlva olyan intézmény szolgálja majd a honvédtisztképzést, amely méltó a haderőfejlesztéshez – mondta.

Schmittné Makray Katalin zászlóanya beszédében a honvédtisztjelöltekhez szólva hangsúlyozta: a Ludovikán végzett tanulmányuk az olyan katonai erények elsajátításáról is szól, mint az igazságosság, a mértékletesség, a bátorság, a bölcsesség. Egyúttal az is fontos, hogy el kell utasítani a bosszút, a gyűlölködést, a viszálykodást, a háborút – mutatott rá.

Azt kérte: váljanak olyan tisztekké, hogy a magyar emberek érezzék: jól felkészült, becsületes, bátor katonák vigyáznak rájuk.

Az ünnepségen több elismerést is átadtak. Benkő Tibor és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a 150 éves nemzeti honvédtisztképzés alkalmából szolgálatáért, a katonai felsőoktatás érdekében tett munkásságáért emlékérmeket is átadott. Elismerést kapott mások mellett: Schmittné Makray Katalin, Szenes Zoltán volt vezérkari főnök, Deli Gergely, az NKE rektora, valamint a két korábbi rektor, Patyi András és Koltay András.

Ugyancsak a nemzeti honvédtisztképzésért végzett szolgálatáért elismerést kapott Benkő Tibor, Ruszin-Szendi Romulusz és Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára is.