Az ezeregyszáz adag AstraZeneca-vakcina átadásakor Benkő Tibor hangsúlyozta: minden ember szeretne biztonságban és békében élni, „ez az alapvetése az emberiségnek”. Mint mondta, a régióban élőknek szerencsére ma már nem kell háborúban élniük, de van egy új, láthatatlan ellenség, a koronavírus, amely ellen katonai erővel nem lehet harcolni, csak vakcinákkal.

Hirdetés

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány segítségét hozta Boszniába, ezzel is hozzájárulva az ország biztonságának megvédéséhez, hiszen az EUFOR-táborban szolgálatot teljesítő civilek munkájukkal szintén nagymértékben hozzájárulnak a térség békéjének fenntartásához.

Alexander Platzer vezérőrnagy, az EUFOR parancsnoka arról beszélt, hogy a békefenntartó katonák már régebben kérhették az oltást, többségük be is van oltva, de a táborban dolgozó civilek nem, ezért kértek nemzetközi segítséget. Kiemelte: Magyarország nem csak meghallotta segítségkérésüket, hanem gyorsan cselekedett is, ezzel nagyban hozzájárulva a civilek egészségvédelméhez és a vírus elleni harchoz.

Mijo Kresic, Bosznia-Hercegovina védelempolitikáért és tervezésért felelős miniszterhelyettese jelzésértékűnek nevezte a vakcinaadományt nemcsak a civil lakosság védelme, hanem a két ország jó kapcsolatainak elmélyítése szempontjából is.

Korábban írtuk

Rámutatott, hogy a kétoldalú kapcsolatok évek óta kiemelkedők, köszönhetően elsősorban a védelempolitikának, amelynek keretében folyamatos az oktatás és képzés, most azonban új területen kaptak segítséget, amit köszönettel elfogadtak.

Az adomány átadását követően Benkő Tibor és vendéglátói megtekintették, amint beoltanak ott civil dolgozókat.

A miniszter ezt követően elmondta: a magyar kormány időben és nagy mennyiségben szerzett be koronavírus elleni vakcinákat, s a lakosság beoltását követően lehetőség nyílt a közeli országok megsegítésére, mint amilyen Bosznia is, ahol évek óta szolgálnak magyar katonák a béke megőrzése érdekében.

Benkő Tibor közölte, hogy a Magyar Honvédségen belül az átoltottság eléri a 85 százalékot. Megjegyezte, hogy a járvány időszakában mintegy hétezer katona és honvédségi dolgozó fertőződött meg, 14 katona, illetve alkalmazott halt meg.