Nagy Anna kormányszóvivő kijelentette: a kormány által előzetesen kijelölt irány maradt.

– Az első perctől világossá tették, hogy olyan adórendszert akarnak létrehozni, amely egyszerre támogatja a munkát, és egyszerre támogatja a családot, a gyermekvállalást Magyarországon – tette hozzá.

A jövő évi adóváltozásokkal a három gyermekes családok járnak a legjobban. Náluk a nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslat szerint havonta majdnem 100 ezer forintot hagyna a kormány. A törvényjavaslat már az első gyermek vállalását is támogatja, ugyanis jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményről rendelkezik. Az adóalap egy és két eltartott esetén 62 500, három vagy több eltartott esetén 206 250 forinttal csökkenthető havonta eltartottanként.

A kabinet csökkentené az adójóváírás mértékét: 2011-től is érvényesíthető lesz, de havonta 20 százalékkal kevesebb, legfeljebb 12 100 forint mértékben. Az adójóváírás 180 446 forintig vehető igénybe teljes mértékben, utána csökken, 260 ezres bruttó fizetésnél pedig teljesen megszűnne.

Egyszerűsödnek az adóelőleg-szabályok is: bővül azok köre, akiknek nem kell bevallást benyújtaniuk. Az adótörvényekről a kormány sürgős tárgyalást kért, a változások részleteit hétfőn ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben.

Átalakulna a cafeteria, vagyis a nem pénzbeni juttatások rendszere is. Megszűnik a természetbeni juttatás, a cafeteriaként ismert juttatások pedig az összevont adóalap részeként adóznak. A cafeteria után személyi jövedelemadót és járulékokat is kellene fizetni.

Lennének azonban kedvezményezett nem pénzbeni hozzájárulások: ide tartozna 2011-től az üdülési csekk, az üdülési szolgáltatás, a meleg étkeztetés, a nyugdíj-előtakarékossági, önkéntes pénztári támogatások, az internethasználat és új elemként az úgynevezett megújulási kártya-számlára történő munkáltatói hozzájárulás.

A kedvezményezett cafeteria-elemek után csak 16 százalékos kulccsal kell adózni, a többi után a járulékokat is meg kell fizetni.

A teljes törvényjavaslatot itt olvashatja.

(hirtv.hu)