Az ukrajnai belpolitikai válságról és a kárpátaljai magyarság helyzetéről tárgyalt Martonyi János külügyminiszter szombaton Beregszászon Babják Zoltánnak, a kárpátaljai város polgármesterével, tájékozatta Magyarország beregszászi főkonzulátusa az MTI-t.

A közlés szerint a kárpátaljai magyarság kulturális és oktatási központjának számító város vezetője ismertette az egynapos kárpátaljai hivatalos látogatáson tartózkodó magyar külügyminiszterrel a település helyzetét. Kitért azokra a fejleményekre, amelyek az utóbbi napokban történtek, amikor a nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből álló Jobboldali Szektor (PSZ) tagjai zavarták meg a városi tanács ülését. Vázolta, milyen gazdasági nehézségekkel kell szembenéznie Beregszásznak, és milyen intézkedésekkel igyekeznek javítani a helyzeten.

Martonyi János tájékoztatta a polgármestert kétnapos ukrajnai látogatásán szerzett tapasztalatairól, támogatásáról biztosította a város első emberét és segítséget ígért Beregszásznak gondjai megoldásához.

Közben az orosz parlament felsőháza szombati rendkívüli ülésén egyhangúlag jóváhagyta Vlagyimir Putyin államfő kérését, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel, az orosz állampolgárok védelmében Oroszország fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában.

Ez azonban „csak” szabad kezet ad az államfőnek, és egyáltalán nem biztos, hogy azonnal élni fog a felhatalmazással – hívta fel a figyelmet a döntés után Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes.

A Szövetségi Tanács határozata szerint az ukrajnai helyzet normalizálódásáig alkalmazhatók az orosz fegyveres erők az Oroszországgal szomszédos Ukrajnában. Korábban, a nap folyamán maga az orosz törvényhozás felsőháza fordult az orosz elnökhöz, hogy „mindenre kiterjedő intézkedéseket” foganatosítson az Ukrajnában élő orosz állampolgárok védelme érdekében. Az elnök ezután terjesztette be javaslatát.

Az orosz alkotmány szerint a fegyveres erők külföldi alkalmazásáról a Szövetségi Tanács dönthet, és erre az orosz államfő tehet javaslatot. A parlamenti határozat, a Vlagyimir Putyinnak adott felhatalmazás akkor lép hatályba, ha azt az államfő aláírja.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője azt közölte a Rosszija 24 hírtelevízióban, hogy az elnök nem adott utasítást a fegyveres erők ukrajnai bevetésére. A Kreml befolyásos tisztviselője az Interfax orosz hírügynökségnek megerősítette, hogy az elnök a döntést „a helyzet alakulásától függően” fogja meghozni. Remélte, hogy „a helyzet nem fog romlani abba az irányba, ahova most tart és nem jelent veszélyt a Krím félszigeten élő oroszokra”. Az Eho Moszkvi rádiónak Peszkov azt mondta, hogy az államfőnek „joga van (a fegyveres erők alkalmazására), de ez nem jelenti azt, hogy közvetlenül ebben a pillanatban élni fog vele”.

(mti)