Komoly zavarok vannak a betegszállításban. Január 1-jétől ugyanis már nem csak az Országos Mentőszolgálat látja el ezt a feladatot. A háziorvosok többsége még nem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy mely cégek is végzik ezt a feladatot, de van olyan megye is, ahol nincs elegendő kocsi a feladatra.

Három szervezet összesen tizenegy kocsija végzi a betegszállítást január elsejétől Békés megyében. Akihez a túlterheltség miatt nem ér el az ingyenes szolgáltatás, az pénzért próbálkozhat magáncégeknél. Az OEP által kijelölt cégek nem képesek ellátni minden feladatot. Korábban ugyanis a megyében futó negyvenegy mentőautó közül közel harminc vett részt ebben a munkában.

Több orvos – akik hivataloan még nem kaptak tájékoztatást a működő, új rendszerről – egybehangzó véleménye alapján ez a törvény is a korábbiakhoz hasonló módon volt előkészítve, így nagy a bizonytalanság, és fennakadások várhatók.

Akinek nem jut ingyenes autó, annak fizetnie kell. Az üzleti alapú betegszállítási piacon jelen vannak olyan magáncégek is, melyek szolgáltatásait pénzért lehet igénybe venni.

Nem csak a rendelkezésre álló szűkös, vagy éppen elégtelen kapacitás okoz problémákat. Országosan jellemző, hogy a háziorvosok nem tudják, kit is kell felhívni, ha beteget akarnak szállíttatni. Nincs ugyanis központi telefonszám erre a célra, de az adott térség OEP által finanszírozott betegszállítóinak listája sem érkezett még meg a háziorvosokhoz.

(beol.hu, MNO)