Az almatermelő szabolcsi gazdák szigorúbb minőségellenőrzést, hatékonyabb piacvédelmet és a külföldi tulajdonú feldolgozók állami támogatásának felfüggesztését kérték Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől. A Vásárosnaményba, Kisvárdára és Mátészalkára szervezett blokáddal az alacsony felvásárlási árak miatt tiltakoznak a gazdák. Mint Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója a Krónikának elmondta: mintegy 15 ezer család léte válik bizonytalanná, ha a feldolgozóüzemek nem adják meg az almatermelőknek a 30 forintos nettó felvásárlási árat kilónként.

– A blokád előreláthatólag addig fog tartani, amíg nem születik megállapodás a termelők és a feldolgozók között. Egyébként mindhárom helyszínre augusztus 25-én reggel öt órától, szeptember 15-ig jelentettünk be demonstrációt, és ezek folyamatos demonstrációk, ami azt jelenti, hogy estére sem fogjuk felfüggeszteni. Ezzel kívánjuk megakadályozni azt, hogy esetleg külföldről, Lengyelországból vagy máshonnan a feldolgozók ipari almát tudjanak beszállítani és azt feldolgozni. A feldolgozók is elismerik, hogy ilyen önköltségi árral tudják a szabolcsi almatermesztő gazdák megtermelni az ipari almát, mégis 15-20 forintnál többet kilogrammonként nem ajánlanak érte.

Gőgös Zoltán, a szaktárca államtitkára szerint arra nincs mód, hogy a minisztérium felfüggessze a feldolgozók állami támogatását.

– Nem egyeztethető össze az európai uniós jogrenddel. Nem avatkozhatunk bele kézi vezérléssel a pályázatokba. Ilyen Európában nincsen. És nem is értjük egyébként, mert ezek a fejlesztések pont abba az irányba mennének, hogy több almát tudjanak feldolgozni, több embernek adjanak vidéken munkát. Visszájára sülne el ez az egész történet. Egyszerűen elmennének Magyarországról. Az nem vezet sehova, hogy én semmiért nem vagyok hibás, és akkor várom valakitől a megoldást. Ez az egész piacgazdasági rendszer nem így működik.

Gőgös Zoltán jelezte, hogy a szaktárca továbbra is kész közvetíteni a tárgyaló felek között.

(MR)