A www.pszaf.hu/fogyasztoknak/bal_menu/betetilekerdezo címen elérhető alkalmazás a lekötött betétektől a befektetési konstrukciókkal kombinált betéteken és a megtakarítási számlákon át egészen a tartós befektetési szerződésekig tartalmazza a piacon aktuálisan elérhető betéti konstrukciókat.

A június 1-jétől működő program a pénzügyi szolgáltatók kötelező adatszolgáltatásán alapul, azaz a piacon aktuálisan kínált termékek legfontosabb jellemzői alapján tud keresni a felhasználó. A betét- és megtakarítás kereső indítását a piaci szereplőkkel történt szakmai konzultáció, több hónapos informatikai tesztelés, és a PSZÁF új adatfogadási rendszerének fejlesztése előzte meg – olvasható a közleményben.

A kereső programban a felhasználók a választást megkönnyítő fogyasztóvédelmi információkat, pénzügyi szótárt, mérlegelendő szempontokat és figyelemfelhívásokat is találnak. Azoknak, akik nem tudják, hogy pontosan milyen típusú terméket keresnek, a döntést megkönnyítendő, több lépcsős választó program áll rendelkezésre, ha pedig egy ügyfél számára több konstrukció jellemzői tűnnek megfelelőnek, a kiválasztott termékek összehasonlítását külön alkalmazás segíti.

A PSZÁF közlése szerint nem szerepelnek a programban a speciális célhoz kötött megtakarítási konstrukciók (például a lakás-takarékpénztári megtakarítások, nyeremény betétkönyvek, gyámhatósági takarékbetét), valamint az egyedileg kialakított jellemzőik miatt a befektetési jellegű függő kamatozású betétek, illetve a privát- és prémiumbanki termékek.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a PSZÁF klasszikus hatósági feladatai mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyez a fogyasztók korszerű tájékozódásának elősegítésére. Ennek érdekében tavaly áprilisban már elindította hitel- és lízingválasztó programját, amely – júliusi bővítésének köszönhetően – immár valamennyi hitelintézet és pénzügyi vállalkozás konstrukcióinak adatait összegzi. A harmadik fogyasztóvédelmi internetes kereső eszköz, a lakossági számlaválasztó program várhatóan 2012 elején indul majd.

(MTI)