Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hirdetés

Láng István elmondta, a Tisza sodrásában érkező, illetve a hullámtérre kisodródott hatalmas mennyiségű szemetet kamerás felvétel jelezte a szakembereknek, ezért pénteken ismét munkába állították az uszadékszedő láncot. Előzőleg, február 4-én már összegyűjtötték ezen a módon a szemetet, akkor 100 köbméter volt az egész napi mennyiség.

A művelet egyre hatékonyabb, ugyanis pénteken délelőtt 11 óráig már 30 köbméter fölötti szemetet sikerült összeszedni – mondta.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a helyszínen tájékozódott arról, hogy a jórészt külföldről – Ukrajnából és Romániából érkező tiszai szennyeződést mekkora gépparkkal és emberi erőforrással sikerül felszámolni. Elmondása szerint kemény munkáról győződött meg, a hóesésben, fagyban is dolgoztak a vízügyi dolgozók és az önkéntesek.

Érdemes megnézni a videót, hogy mennyi szemét van a Tiszában❗️A Klíma és- Természetvédelmi Akcióterv fontos része, hogy megtisztítsuk folyóinkat a hulladéktól. Ma a Tiszánál jártam, ahol saját szememmel is láthattam, milyen nagy szükség is van erre, hiszen rengeteg hordalékot, PET palackot és más műanyagot hoz magával a víz.

Gepostet von Szentkirályi Alexandra am Freitag, 28. Februar 2020

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azon dolgozik, a kormány klímavédelmi akcióterve megvalósuljon, ennek részeként visszaváltható üveg- és műanyag palackok váltsák fel a mostani PET-palackokat, amelyek a folyók szennyezésének zömét teszik ki – hangsúlyozta a kormányszóvivő.