Működik az élelmiszerárstop, amelynek betartását már több mint másfélezer üzletben ellenőrizte a fogyasztóvédelem. A mulasztók száma változatlanul alacsony, 128 bolt kivételével a kereskedők döntő többsége fegyelmezetten és teljes körűen alkalmazza a február eleje óta érvényes árstop-rendelkezéseket

Hirdetés

– közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

Kiemelték: az élelmiszerárstop közel két hónapja védi a magyar embereket az energiaárak és a háború okozta áremelkedéstől. 

– Az elmúlt héten először szabott ki egymillió forintnál nagyobb bírságokat a hatóság – jelezte a szaktárca, amely felidézte, hogy az egész Európában jelentősen növekvő energiaárak és infláció miatt  az élelmiszerárak drágulása az év elején Magyarországra is begyűrűzött, és a háború további inflációt és áremelkedést okoz.  

Korábban írtuk

A kormány több intézkedéssel védi a magyarokat: az élelmiszerárstop mellett benzinárstopot, kamatstopot vezetett be, és fenntartja  a rezsicsökkentést. A baloldal viszont egyik intézkedést sem támogatja.

Az élelmiszerárstop lényege az, hogy a kormány a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát. 

Ez a beavatkozás havonta több ezer forintos megtakarítást jelent a családoknak, miközben a további lépésekkel együtt a kormány összesen mintegy 3 százalékponttal fogta vissza az infláció mértékét.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.