„Én azért választottam ezt, mert most a SZÉP-kártyára is lehet vásárolni, és kihasználom ezt a lehetőséget, tehát most veszünk gyorsan egy karton cukrot, egy karton lisztet, és így be van tárazva egy hónapra” – mondta egy vásárló az M1 Híradó riporterének.

Hirdetés

Február elsejétől több üzletben is lehet már Széchenyi Pihenőkártyával fizetni, ráadásul bármelyik zsebből lehet költeni élelmiszerekre.

Nem ez az egyetlen könnyítés: ugyancsak február elsejétől élelmiszerárstopot vezettek be itthon, hét termékre.

A kormány befagyasztotta a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és a 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej árát. Ez azt jelenti, hogy a kereskedőknek ezeket a termékeket a tavaly október 15-én érvényes áraikon kell adni, egészen április 30-ig

Korábban írtuk

Az árstop bevezetésekor volt olyan üzlet, ahol csaknem harminc százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak, és további emelkedésre számítanak.

„Arra számítunk, hogy az árstop kivezetését megelőző egy- két hétben lesz majd jelentősebb mértékű újabb forgalomemelkedés, hiszen arra lehet számítani, hogy a vásárlók majd a hosszabban eltartható termékekből nagyobb mennyiséget fognak elraktározni” – fejtette ki Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Orbán Viktor: Nem néztük tétlenül az árak vágtatását, hanem bevezettük a négy stop politikáját

Az élelmiszerár- mellett a benzinár-, a rezsi és a kamatstop is segíti az embereket. Orbán Viktor évértékelő beszédében azt mondta: a könnyítések működnek, a rezsicsökkentést például Franciaország és Spanyolország is készül átvenni Magyarországtól.

„A rezsicsökkentés másfél százalékkal, az üzemanyagárstop fél százalékkal, az élelmiszerárstop 0,9 százalékkal csökkenti az inflációt” – mondta Orbán Viktor szombat évértékelőjében.