Csakhogy ezt a gázkészülékek gyártói jelenleg is megteszik, így kétszer kellene fizetni ugyanazért a szolgáltatásért. A kéményseprők vizsgálata a dokumentum előzetes becslése alapján éves szinten 600 forint körüli kiadással járna a családok számára, amely a megfogalmazás szerint „elviselhető mértéken belüli” többletterhet jelent.

Bár az egyébként internetről letölthető dokumentumokon az szerepel: „tervezet, a kormány álláspontját nem tükrözi”, a lapok alján található szignók szerint Ujhelyi István, az ÖTM államtitkára jóváhagyta azokat.

Az elképzelést 2009. január 1-jétől léptetné hatályba a minisztérium, s az indoklás szerint a cél az lenne, hogy csökkentsék a szén-monoxid-mérgezéses balesetek számát. Szén-monoxid-mérés viszont jelenleg is történik, hiszen a gázkészülékgyártók szerződéses partnerei a szerkezetek karbantartásakor – ahol indokolt – végeznek ilyen vizsgálatot, így tulajdonképpen kétszer kellene ugyanazért a szolgáltatásért fizetnie a háztartásoknak.

– Először inkább meg kellene határozni a tevékenységet, és ahhoz létrehozni egy szervezetet, mint egy már meglévő szervezetnek újabb munkát adni – fejtette ki lapunknak véleményét Regőczi István, a Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke. Hozzátette, el kellene különíteni a hatósági, vagyis az ellenőrzési, szolgáltatási munkát, tehát magát a mérési tevékenységet, hiszen ebben az esetben a kéményseprők töltenék be mindkét szerepet, ami monopolhelyzetet biztosítana számukra.

– Fontosabb lenne, hogy a gázkészülékek karbantartását ösztönözzék – mondta megkeresésünkre Fazekas Miklós, a Magyar Szabványügyi Testület gázkészülékekkel foglalkozó műszaki bizottságának elnöke. Szerinte a kéményseprőknek csak azt kellene ellenőrizniük, hogy ezt elvégeztette-e a fogyasztó. Az elnök kiemelte, karbantartás nélkül ez az intézkedés értelmetlen kiadást jelentene, ráadásul látszatbiztonságot adna a háztartásoknak, hiszen azok egy kedvező méréseredmény láttán nem tisztíttatnák megfelelő időben berendezéseiket. A gázszerelő által végzett karbantartás után ráadásul ténylegesen elvárható, hogy a berendezés a következő esedékes karbantartásig megfelelően működjön.

Az ÖTM tervezetéhez csatolt anyag szerint a Gazdasági Versenyhivatal sem támogatta az elképzelést, mivel álláspontjuk szerint több alternatívát is érdemes lenne megvizsgálni, amelyek közül első lehetőségként felvethetőnek tartják a kéményseprés állami szabályozásának teljes eltörlését.

(MNO)