Vadai Ágnes (DK) szerint törvénytelenül járt el a kormány akkor, amikor Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek különleges bánásmódot biztosított, ugyanis ez a törvény szerint csak kiskorúaknak, fogyatékkal élőknek, várandósoknak és megkínzott embereknek jár, ráadásul nekik is csak akkor, ha nem rendelték el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az ellenzéki képviselő ebből azt a következtetést vonta le napirend előtti felszólalásában, hogy megszűnt a válsághelyzet. Úgy folytatta, ha nincs válsághelyzet, „nincs közbeszerzés nélküli luxusköltekezés sem”.

Hozzátette: mostantól a kormány a börtön kockázatát vállalja, amikor közbeszerzés nélkül költi a pénzt. Lehet választani: embercsempészet vagy korrupció miatt mennek börtönbe – mondta.

A magyar emberek az igazi szerencsések, mert megszabadultak önöktől 2010-ben – reagált Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az elhangzottakra. Hangsúlyozta, a kormány és a Fidesz-KDNP frakciószövetség minden tagja a törvények betartásával jár el. Visszautasította a képviselő börtönnel való fenyegetését.

Elmondta, a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzetet március 6-ig hosszabbították meg. A migrációs veszély továbbra is fennáll, közel 70 ezer migráns várakozik a balkáni útvonalon – tette hozzá.

A Gruevszki-ügyről közölte, a hatóságok a menedékjogi törvény alapján nem adhatnak tájékoztatást egyetlen menekültügyi eljárásról sem.