Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Hirdetés

„Számunkra egyértelmű, hogy nincs és nem is lehet együttműködés Európában a jobboldali populistákkal” – jelentette ki Söder szófiai látogatásán, hozzátéve, hogy Salvinivel, a francia Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pennel és az Alternatíva Németországnak párttal (AfD) „egyszerűen kizárt” a szövetkezés.

A CSU elnöke hozzátette: abban reménykedtek, hogy Magyarország pozitív módon fogja kihasználni „azt a lélegzetvételnyi szünetet, amelyet az Európai Néppárttól (EPP) kapott”. De a csütörtöki Salvini-Orbán-találkozó „szerencsétlen” lépésnek, „rossz jelzésnek” tekinthető. 

„Több ez egy sima állami látogatásnál”, tekintettel arra, hogy a Salvini és társai nevével fémjelzett szövetség nyíltan hirdetett célja Európa destabilizálása – hangsúlyozta Söder, kiemelve, hogy a találkozó egy rossz irányú fejlemény előjele, amelyet minden bizonnyal figyelembe vesznek majd a Fidesz EPP-tagságának felülvizsgálatakor.

Az Európai Néppárt márciusban döntött úgy, hogy felfüggesztik Orbán Viktor pártjának tagságát az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. 

„Orbánnak megvannak a maga érdemei, a magyaroknak megvannak a maguk érdemei. De Orbán változik, és ez a változás csorbítja az érdemeit” – fogalmazott a CSU elnöke.

A dpa német hírügynökség kommentárja szerint Markus Söder Magyarországot és Orbán Viktort illető bírálatával eltér elődje, Horst Seehofer volt CSU-elnök és Alexander Dobrindt, a szövetségi parlamenti CSU-csoport vezetőjének politikájától, akik eddig feltűnően szoros kapcsolatot ápoltak a magyar kormányfővel.