Fotó: Jakab Péter Facebook-oldala
Hirdetés

A demokrata.hu információi szerint az egyik ellenzéki országgyűlési képviselő a napokban azzal kereste meg a hat éve alakult Színes Demokrata Párt elnökségi tagját, Gulyás Gézát, hogy üljenek le és beszéljék meg a borsodi 6-os számú választókerületben induló Bíró László támogatási ügyét. 

– Mit beszéljünk meg? Lekéstek a mi támogatásunkról, akár a déli buszról – mondja a párt elnöke, Horváth Tibor – Mi annak idején kértük a Jobbikot, a DK-t, az MSZP-t és mindenkit, hogy ne tegyék, ne álljanak be egy olyan jelölt mögé, aki egyértelműen fasiszta, rasszista, de még csak válaszra sem méltattak. Akkor most mit akarnak?

A héten Lakatos Attila borsodi cigányvajda azt nyilatkozta, hogy őt Bíró László személyesen kereste meg. Az utóbbi hetekben tehát megnőtt a kis pártok, főleg a színes párt tekintélye, mert rajtuk kívül még fél tucat civil szervezet és a Szanyi Tibor fémjelezte új párt is Tóth Ádám független indulót támogatja a baloldali érdekkoalíció jelöltje, Bíró László helyett.

– Bíró nemcsak politikailag, de emberileg sem alkalmas, hiszen öt mondatot sem képes elmondani érthetően – folytatja az elnök. – Sőt, újabban bujkál a választók elől. Én járom a településeket, agitálok Tóth Ádám mellett. Az emberek nekem azt mondják, Gyurcsány meg Jakab káoszt csináltak a térségben, és ők ilyen fickóra, mint ez a Bíró, nem szavaznak. 

Korábban írtuk

– Úgy érzi, hogy az ISZOMM párttal meg a civilekkel megszorongathatják az  érdekkoalíciót? – vetjük fel Horváth Tibornak.

– Feltétlenül ez a célunk, mert a hátunk mögött egyezkedtek, alkudoztak, osztozkodtak, majd előálltak egy vállalhatatlan jobbikos figurával. Ezzel szinte semmibe vették a helyi baloldali szavazók, közöttük a cigányok érdekeit és véleményét. A másik lényeges változás, hogy Szanyi Tibortól, aki mellénk állt és személyesen is részt vesz a kampányban, szerintem az MSZP és a DK tart, sőt megijedt, mert velük ellentétben Szanyi valódi baloldali értékeket képvisel.

Horváth Tibor ugyanakkor nemrégen még azt nyilatkozta, hogy a DK sosem ülne le egy asztalhoz a Jobbikkal…

– Szégyellje magát Gyurcsány! Csak hatalmi sumákolás lehet a háttérben, no meg az osztozkodás. De ahhoz először nyerniük kellene – válaszolja felvetésünkre a pártelnök. – A színes pártban vannak a cigányokon kívül horvátok, svábok, tótok, és persze magyarok egyre növekvő számban. Most úgy látom,  hogy Szanyival felértékelődött a szerepünk az áruló másik baloldallal szemben. A kisemberek rájöttek arra, hogy a fejük felett döntöttek Gyurcsányék, mert nekik csak az számít, hogy ezzel készítsék elő a 2022-es választást, nem pedig a borsodi emberek mindennapi sorsa, apró gondjai. 

Hasonlóképpen vélekedik a Magyar Szolidaritás Mozgalom debreceni csoportja is, a nevükben nyilatkozó Káposznyák István szerint nem is káosz, hanem kész cirkusz, ami Tiszaújvárosban folyik. Bíró László személye számukra is elfogadhatatlan, az pedig, hogy mégis kiállnak érte a baloldali pártok, szerinte is túlmutat a borsodi térség igazi érdekein. Feláldozzák a 6-os körzetet az országos politika oltárán.

– Ki nem állhatjuk az Orbán-rendszert, mert szerintünk átnéz a kisembereken, nem ad a véleményünkre, de egy Bíró formátumú szélhámossal akkor sem lehet és nem is szabad összeállni – mondja Káposznyák, akit megerősítenek azok a társai is, akikkel harminc adag debreceni kolbászos tarhonyát visznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahogy ők mondják, „forradalmárainak”. 

– A Gyurcsányi baloldal éppen a baloldalt járatja le. Szerintünk az egyetlen megoldás az lenne, ha szedné a sátorfáját  Bíró és  eltakarodna. Mi keresnivalója van egy rasszista, fasiszta egyénnek közöttünk? Gyurcsányék hülyének néznek bennünket. Ha így marad minden, akkor Bíró bukni fog. 

Horváth pártelnök eddig tizenegy települést keresett fel – Tokajtól Szerencsig –, nem egyszer Szanyival közösen, az eddigi tapasztalatai csak megerősítették őket abban, hogy Gyurcsány és Jakab köpönyegforgató viselkedésére könnyen rámehet a választási győzelem. 

Fotó: MTI (archív, szerk.)

– Borsod esetében egy jól megszervezett és átfogó kampány ön szerint még azt is eredményezhetné, hogy a térség roma lakossága a független Tóth javára billentené a mérleg nyelvét a baloldalon? – tesszük fel a kérdést a pártelnöknek.

– Vegyük csak Ongát meg Halmajt! Ezen a két településen összesen közel ötezer cigány ember lakik, akik közül ha legalább ezerötszázat sikerülne urnák elé hozni, akkor már akármi is megtörténhet… 

– A roma szavazási hajlandóság általában sehol sem magas, sőt országos átlagban öt százalék sincsen – vetjük közbe.

– Számításaim szerint Borsodban akár elérheti a nyolc százalékot is, ha jól csináljuk. Nekünk most azt kell megértetni az emberekkel, hogy aki – nagyon helyesen – nem akar Bíróra szavazni, az ne maradjon otthon. De az igazi megoldás az lenne, és még mindig nem késő, ha Bíró Lászlót a saját érdekeik érvényesítésére összeállt baloldali pártok egyszerűen visszaléptetnék, mert alul fog maradni. Jelentse be Gyurcsány, vagy aki akarja, hogy tévedtünk, emberek, és nem szeretnénk önöket becsapni, ezért Bírót elzavartuk. Ha nem teszik meg, mi zavarjuk el a szavazatainkkal.