Az egyik legolvasottabb szlovákiai napilap, a Pravda hétfői számában kétoldalas összeállítást szentel az évek óta húzódó Malina Hedvig-ügynek. A lap szerint a hivatalos orvosi szakvélemény alapján arra lehet következtetni, hogy Malina Hedvig nem szenvedett olyan sérüléseket, melyek a nyitrai kórház eredeti jelentésében szerepeltek.

Malina Hedvig 2006 augusztusában azt vallotta, hogy két „ismeretlen bőrfejű” megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki.

A volt diáklány ellen, aki azóta férjhez ment és tavaly gyermeke született, eljárás folyik hamis tanúvallomás miatt. Nemrég megjelent szlovák lapértesülések szerint a nyitrai városi kórház márciusban elhunyt igazgatója, Viktor Zák állítólag nyomást gyakorolt az intézmény orvosaira, hogy Malina Hedvig érdekében tanúskodjanak, s állítsák azt, hogy a lányt megverték.

Ezt a megállapítást az a szakértői jelentés tartalmazza, amelyet most a főügyészség számára a Komensky Egyetem orvosi karának dékánja, Peter Labas dolgozott ki. A gondot az okozza, hogy ezt a jelentést csak maga a dékán hajlandó aláírni, a többi orvos viszont nem, állítólag azért, mert nagy médianyomásnak vannak kitéve.

A Pravda szerint több tény is a volt diáklány ellen szól, például szakemberek szerint a blúza szakadását feltehetően körömvágó olló okozta, és a nemzetiségét gyalázó feliratot valószínűleg maga a diáklány írta.

Malina Hedvig kitart igaza mellett, szerinte a vizsgálat nem az igazság kereséséről szól, hanem azt a célt szolgálja, hogy megvédje a kormányfőt és a belügyminisztert, akik röviddel a történtek után hazugsággal vádolták őt.

(InfoRádió)