A vádirat ismertetésével, valamint Lengyel Zoltán és a sértett rendőrök kihallgatásával a Budai Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött az MDF képviselője elleni bírósági eljárás.

Lengyelt tavaly július 8-án, amikor a fővárosban iratok nélkül autózott, a rendőrök leállították, és igazoltatni akarták, ámde az akkor még fideszes politikus csak egy olyan kártyát tudott felmutatni, amely a képviselőknek szabad parkolást biztosít.

A vádirathoz csatolt rendőri jelentés és az intézkedés után kihallgatott egyenruhások szerint Lengyel nem akarta közölni személyi adatait mert – mint mondta – ehhez előbb le kell mondania mentelmi jogáról. A honatya ezután telefonált élettársának, azt kérte tőle, hogy vigye utána az iratokat. A beszélgetés közben súlyosan sértő jelzővel illette az intézkedő rendőröket.

A parancsnok közölte vele, hogy azonosítás céljából előállítják. Lengyel távozni próbált, a rendőrök pedig megpróbálták kihúzni az autóból. A dulakodás közben a politikus óraszíja elszakadt, az egyik rendőr pedig könnyebben megsérült.

A tanúként meghallgatott járőrparancsnok kijelentette: Lengyelnek sem a ruházata, sem a viselkedése nem utalt arra, hogy az, akinek mondja magát. A rendőri jelentés szerint az előállításra kísért, megbilincselt Lengyel háromszor vetette magát a földre, hogy sérüléseket szerezzen, miközben azt kiabálta, hogy ő egy képviselő, akit éppen vernek a rendőrök. Amikor megkérdezték tőle, kér-e orvosi ellátást, Lengyel azt mondta: „Jól jönnek majd ezek a sérülések, amikor kirúgatlak titeket.”

A képviselő verziója szerint a bilincselés után a földre került, majd egy rendőr rátérdelt a mellkasára, befogta az orrát és a száját.

Lengyel tagadta bűnösségét, és azzal magyarázta a történteket, hogy akkoriban költözése miatt idegileg kimerült volt. A politikus nem tartotta arányosnak a rendőri intézkedést, és tagadta, hogy az egyik rendőrnek sérülést okozott volna. Elismerte, hogy egyszerűbb lett volna megadni az adatait, de az intézkedés hangneme miatt kitartott amellett, hogy csak a mentelmi jogáról írásban tett lemondása után válaszol.

A per márciusban az eset összes szemtanújának meghallgatásával folytatódik.

(magyarhirlap.hu)