Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke
Hirdetés

Mint a Magyar Nemzet megírta: az ügyvéd-üzletembert, korábbi MSZP-s, jelenleg DK-s politikust, Gyurcsány Ferenc barátját és közeli szövetségesét bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolja az ügyészség.

A vád lényege, hogy Czeglédy az általa és üzlettársai, beosztottai által létrehozott céghálón keresztül módszeresen, éveken keresztül trükközött az adófizetéssel, amelyből nekik hasznuk, a magyar államnak pedig kára keletkezett. A vádak szerint összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó összegű adót csaltak el. Miközben a DK és a baloldal koncepciós pert emleget, a vádak komolyságát mutatja: az ügynek eredetileg 23 vádlottja volt, heten vádalkut kötöttek az ügyészséggel – amiből hárman visszaléptek. Négy vádlott beismerő vallomást tett, és megkezdte börtönbüntetése letöltését. Kedden a többi vádlott büntetőpere kezdődik, utoljára Czeglédyt fogja meghallgatni a bíróság.

Az ügyről további részletek a Magyar Nemzet hétfői cikkében, ITT OLVASHATÓK.

A napilap arra is emlékezet: az adócsalással vádolt ügyvédet, DK-s politikust már többször is megmentette Gyurcsány Ferenc és a baloldal.

„Most ismét erre készülnek, amikor Czeglédyt indítják az ellenzéki előválasztáson szülővárosában, Szombathelyen. Ha Czeglédy végül mandátumot nyer, akkor tovább húzódik a büntetőpere” – teszik hozzá.

Mint a Magyar Nemzet fogalmaz: nagy feltűnést keltett, amikor szinte napra pontosan három évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc, felesége, Dobrev Klára és Molnár Csaba megjelent a Szegedi Járásbíróság épületében. Az adóhatóság nyomozói éppen ekkor kísérték be Czeglédy Csabát a nyomozóbíró elé, aki ismét a letartóztatását kezdeményezte.

„Czeglédy és Gyurcsány láthatóan kedves ismerősökként beszélgettek. A két politikus kapcsolata meglehetősen régi. Czeglédy az 1990-es évek második felétől kezdve tevékenykedett sikeresen az iskolaszövetkezetek környékén, üzleti és politikai karrierjének pedig az sem ártott, hogy a 2000-es évek elején jogerősen elítélték adócsalásért és más bűncselekmények miatt” – teszi hozzá a lap.

Czeglédy 2017 nyarán került előzetes letartóztatásba, de képviselőjelölt lett a 2018-as parlamenti választáson és így mentelmi jogot szerzett, vagyis ki kellett engedni. Ezután két nappal játszódott le az imént említett jelenet, amikor Gyurcsány Ferenccel és feleségével, legfontosabb pártbeli szövetségesével tűnt fel Szegeden az ügyvéd.

„Az adócsalással vádolt üzletember és Gyurcsány eljátszották ugyanezt a 2019-es EP-választás alkalmával is, ám míg előzőleg Czeglédy függetlenként indult, most a DK pártlistájára került. Mindez jól jelzi a két politikus viszonyát: egy bűnvádi eljárás alatt álló politikust pártlistára tenni kész politikai öngyilkosságnak tűnik.

A dolog azonban mégsem bosszulta meg magát: Czeglédy nem kapott befutóhelyet, így esélye sem volt, hogy megválasszák, Gyurcsányék szavazóit pedig nem zavarta, hogy egy adócsalással vádolt ügyvéd került a listára.

2022-ben pedig ugyanezt tervezik az országgyűlési választásokon, igaz, ennek két komoly akadálya is lehet: az ellenzéki pártoknak Szombathelyen, Czeglédy szülővárosában még előválasztáson kell megmérkőzniük a jelöltségért. Mindemellett a mentelmi joghoz már nem elég a jelöltség elnyerése, Czeglédynek mandátumot kell nyernie.”

Korábban írtuk

Mindezeken túl Gyurcsányék pénzzel is támogatták Czeglédy cégét: Budai Gyula 2017 októberében a Magyar Nemzeti Bankhoz fordult, miután kiderült, hogy

Gyurcsányék családi cége, az Altus közel háromszázmillió forintot adott kölcsön Czeglédy Human Operator Zrt. nevű cégének, amely jelenleg az adócsalási vádak középpontjában van.

Czeglédy ügye hétfőn a parlamentben is téma volt: Budai Gyula, miután emlékeztetett arra, hogy folytatódik Czeglédy Csaba és társai ellen a hatmilliárd forintos költségvetési csalás miatt indított büntetőper, azt kérdezte: ki és milyen célból fizet „tartásdíjat” Czeglédy Csabának?

A fideszes képviselő azt mondta, Gyurcsány Ferenc családi ügyvédje a Human Operator Zrt. vezetőjeként az általa működtetett bűnszervezeten keresztül diákokat és nyugdíjasokat károsított meg, mert nem fizette ki nekik a bérüket. Szerinte az ügyvéd ma is a baloldali ellenzék dédelgetett kegyeltje,

a DK-s vezetésű önkormányzatokkal több mint 150 millió forintos nagyságrendben kötött megbízási szerződéseket.

Kitért arra is, hogy a korábban Dobrev Klára (DK) által vezetett Altus Portfolió Kft. közel 300 millió forint kölcsönt nyújtott Czeglédy Csabának. Ebben az ügyben felmerült, hogy a cég az uniós támogatásból folyósította a kölcsönt – mondta, jelezve, az unió csaláselleni hivatalához fordult.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, rossz hírük van Gyurcsány Ferenc adócsaló ügyvédje részére, az új szabályozás szerint a mentelmi jog nem vonatkozik rá. Ezért ha az európai parlamenti választás mintájára a 2022-es választáson is elindulna Czeglédy Csaba, akkor ez nem fog sikerülni – mondta.

Az Origo keddi cikkében arról ír: a Czeglédy-per egyik legfontosabb kérdése, hogy mire költötték azokat a milliárdokat, amiket a Human Operator Zrt. körül csoportosuló céghálóból húztak ki.

„A sajtóban több alkalommal is szóba került, hogy a súlyos pénzek pártpolitikai célokra, másképp fogalmazva pártfinanszírozásra mentek” – írják, emlékeztetve: nem sokkal a legutóbbi parlamenti választás előtt Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő konkrét állításokat fogalmazott meg a kérdés kapcsán a Figyelőnek adott interjújában. Budai Gyula nem kevesebbet állított, mint hogy Czeglédy finanszírozta az MSZP 2014-es kampányát, az erre szánt pénzt pedig Kunhalmi Ágnes, az MSZP akkori fővárosi elnöke, jelenlegi társvezető vette át.

Az Origo úgy fogalmaz, sokatmondó, hogy Czeglédy jogerősen elvesztette az általa indított személyiségi jogi pert.