A Suez cég ügyvezető igazgatója, Csorba Zoltán elmondta, hogy a pécsi önkormányzat erőszakosan és illegálisan hozott minden olyan intézkedést, amelynek most az az eredménye, hogy egy önkormányzati tulajdonú társaság látja el a vízmű üzemeltetését, és ezért a Suez minden jogi lépést magyar és nemzetközi bíróságoknál is meg fog tenni annak érdekében, hogy elsődlegesen az üzemeltetést visszaszerezzék.

Ha ez nem sikerülne, akkor csak másodlagos kérdés részükről most az, hogy milyen kártérítési pereket lehetne indítani. Ezek közül a bírósági lépések közül már van, amit elindítottak, van, ami csak ezután jön. Azt is mondták, az sokkolta őket, hogy az a polgármester, akivel annak idején 1995-ben aláírták a Pécsi Vízmű üzemeltetéséről szóló szerződést, és aki annak idején átvilágította a céget, egyáltalán nem jelezte nekik előre, hogy bármiféle probléma lenne.

Amikor kiderült, hogy az önkormányzat szeretné felbontani a Suez szerződését, akkor sem tudtak Páva Zsolt polgármesterrel beszélni, csak összesen egyszer és hivatalos indokot, hogy miért bontják fel a szerződést, a mai napig nem kaptak tőle.

Időközben Pécsen döntött az ügy kezelésére kijelölt jegyző

Szentlőrinc jegyzőjét jelölte ki a birtokvita eldöntésére Pécs főjegyzője, akihez benyújtották ezt a panaszt. A Pécsi Vízmű kérte, hogy a másik céget helyezzék ki a székházukból. Döntés nem született, méghozzá az ügy bonyolultságára tekintettel a jogi részletek vizsgálata nélkül Karakán Béla, Szentlőrinc jegyzője a bírósághoz utalta a Pécsi Vízművet, a Szigetvári Városi Bírósághoz fordulhatnak. Azt mondta a Krónikát tájékoztatva a jegyző, hogy annyira bonyolult ez az ügy, olyan nehéz a megítélése, hogy ezt képtelenség lenne röviden, gyorsan eldönteni. Éppen ezért a polgári szabályok szerint majd a bíróságra tartozik. Egyébként érdekessége a dolognak, hogy birtokvédelmet kért a másik cég is, aki birtokon belül van, illetve több alvállalkozó is. Tehát folytatás a bíróságon, ami több hónapig is eltarthat.

(MR)