Bíróságon támadják meg környezetvédő szervezetek Paks II. beruházás környezetvédelmi engedélyét, mert úgy vélik, a projekt a környezetet és a lakosságot is veszélyeztetheti – közölte a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub szerdán az MTI-vel.

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta tart, az eljárásban az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország a kezdetek óta ügyfelekként vesz részt.

A szervezetek korábban megfellebbezték az elsőfokú környezeti hatóság által kiadott engedélyt, a fellebbezést azonban a Pest Megyei Kormányhivatal határozatában szerdán elutasította. Mivel a környezetvédelmi eljárás korábbi fázisaiban megfogalmazott kritikákra ezúttal sem érkezett érdemi válasz, a két szervezet bírósághoz fordul – írták.

Közleményük szerint a másodfokú hatóság nem rendezett számos alapvető, a hatástanulmányban és a Baranya Megyei Kormányhivatal első fokú határozatában is tisztázatlanul hagyott kérdést. Ezek közül kiemelik, hogy szerintük rendezetlen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsa, és nincs megnyugtató válasz a lakosság védelmére az emberi hibára és a szándékos károkozásra – például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre – visszavezethető súlyos balesetek esetén, továbbá nem garantálja semmi, hogy az új erőmű nem melegíti fel a Dunát a határértéket meghaladó módon – írták.

MTI