Hirdetés

A rendőrségi rajtaütés után azonnal lemondott minden önkormányzati tisztségéről, és a Demokratikus Koalícióból is kilépett Borka-Szász Tamás. A rendfenntartók ugyanis egy bitcoinbányászatra használt számítógép-tákolmányt találtak irodájában. Bár e tevékenység önmagában nem illegális, a helyszín, vagyis hogy a bányászat az önkormányzat épületében történt, arra utal, hogy a képviselő havi százezer forint villanyszámlával biztosan, de meglehet, a számítógép millió forint körüli vételárával is megkárosította a kerületet.

Közveszélyes tákolmány

A bitcoinbányászat rendkívüli jövedelemmel kecsegtető tevékenység, ám az indulás komoly befektetéseket követel. Maga a tevékenység, a digitális algoritmusok gyártása ugyanis csak különleges, rendkívüli számítási kapacitású számítógéprendszerrel végezhető. E gépek, jellemzően Kínából, 5-7 ezer dollár körüli áron (1,5-2 millió forint) rendelhetők meg, itthon tákolt változataik szintén kínai alapanyagokból pedig egymilliónál valamivel kevesebből is kihozhatók. A bonyolult számításokhoz éjjel-nappal működtetni kell az amúgy is extrém áramfogyasztású berendezést, amely a bitcoinbányászatból 8-10 hónap alatt körülbelül egymillió forintot termel. Nyilvánvalóan az áramfogyasztás rendkívüli költségeit akarta megtakarítani a Demokratikus Koalíció pénzügyi vezetője, amikor úgy döntött, munkahelyén üzemelteti a berendezést. A „bánya” vélhetően legalább az önkormányzati választás óta működött, bár Bajkai István, a Fidesz választókerületi elnöke az ügy kapcsán arra hívta fel a figyelmet: a DK irodájának már a voksolás előtt is szokatlanul magas volt az áramfogyasztása – természetesen a kerület és a lakók költségére.

Miután tudomásukra jutott a bitcoinbányászat gyanúja, az ügyben a Fidesz tett feljelentést. A razzia a legrosszabb lehetőséget igazolta. Borka-Szász Tamás irodájának egyik ablak alatti szegletében, egy szekrény fél takarásában szedett-vedett tákolmány működött. A fényképek tanúsága szerint a barkácsolt fakeretbe hét (a számításokat egymással kommunikálva végző) grafikus kártyát helyeztek – ezek beszerzési ára darabonként 100-150 ezer forint –, továbbá az egész rendszert ellátó hatalmas tápegységet. A házzal nem fedett rendszer szabadon tekergő vezetékeire éppen csak rákötötték a monitort és a billentyűzetet, előbbi a fakeret tetején, utóbbi az oldalának támasztva pihent. Áramütés vagy tűz elleni védelemről nem gondoskodtak, pedig az erős áramfelvétel forróvá teszi az efféle rendszereket, ami a fakerettel kombinálva kifejezetten gyulladásveszélyes. Ez azonban annyira nem volt szempont, hogy még egy műanyag függöny is rálógott a szerkezetre.

Ennek kapcsán Bajkai emlékeztetett rá: néhány hónapja az önkormányzat épületében áramtúlterhelés okozott egy elosztóponton tüzet, épp Borka-Szász irodája fölött. Két éve pedig le is égett a DK Teréz körúti irodája, szintén túlterhelésből adódó elektromos tűz miatt. Akkor a lángok az ötszintes épület tetőszerkezetére is átterjedtek, és a tűzoltók kétórás munkával tudták csak megakadályozni, hogy a környező lakások is kiégjenek. Ezért az ügyben nemcsak áramlopás, hanem közveszélyokozás vádja is felmerülhet.

Korábban írtuk
Hirdetés
Hirdetés

Az áram mellett egyébként könnyen lehet, hogy a bitcoinbányászathoz használt gép beszerzési költségét is közpénzből állta a DK politikusa. A számítógép-alkatrészek vásárlása ugyanis könnyen beilleszthető bármely önkormányzati beszerzésbe – információink szerint az ezzel kapcsolatos számlákat is vizsgálják a most indított nyomozás keretében.

Pártfinanszírozás gyanúja

Az eset után Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere megdöbbenésének adott hangot a Facebookon. Sorai szerint párttársa cserben hagyta, elárulta, amikor áramot lopott hivatali irodájában. Naiv ártatlanságát azonban megkérdőjelezik Virágh Előd kerületi Fidesz-alelnök posztjai. Ahogy a politikus írja, egy ilyen típusú gép nemcsak forró, de hangos is; kizárt dolog, hogy a polgármesternek egy év alatt ne tűnt volna fel a működtetése egyik legközelebbi munkatársának irodájában. Hiszen frakcióvezetőként Borka-Szásszal rendszeresen kellett egyeztetnie a politikai döntéseknél, a pénzügyi bizottság vezetőjeként pedig a kerület gazdálkodását érintő kérdésekben. Ahogy Vattamány Zsolt, Erzsébetváros korábbi fideszes polgármestere is megerősítette, a napi munka során az egy pártban tevékenykedő képviselők gyakran járnak át egymás hivatali helyiségeibe.

Borka-Szász Tamás egyébként a Demokratikus Koalíció országos szervezetében is jegyzett név volt. A közgazdász és programozó matematikus végzettségű szakember 2002-ben a csepeli MSZP-ben kezdte politikai pályafutását, ahonnan 2006-ban és 2010-ben is beszavazták a kerületi testületbe. 2011-ben azonban ő is Gyurcsány Ferenc új pártját választotta, ahol 2013-tól országos elnökségi tag lett. Jómódú vállalkozóként is támogatta tavaly a DK önkormányzati választási kampányát, amelynek során a párt kerületi elnöki címe mellé önkormányzati képviselőnek is választották.

E magas kapcsolatok azonban Bajkai István szerint azt valószínűsítik, hogy Borka-Szász akciójáról nemcsak Niedermüller Péter tudhatott, hanem minden bizonnyal pártfinanszírozást szolgálhattak a bitcoinbányában kitermelt forintmilliók. Ahogy egy tévéinterjúban fogalmazott: Borka-Szász egy katona a DK-rendszerében, aki parancsokat hajt végre, ki van zárva, hogy magányos elkövető lett volna.

A bitcoinbányákban megtermelt pénz azért is különösen alkalmas pártok titkos finanszírozására, mivel a kriptovaluták tulajdonosai könnyen anonimitásban tudnak maradni, keresményükről vagy tranzakcióikról semmilyen hatóságnak nem számolnak be, vagyis lényegében láthatatlan pénzről van szó – ahogy Borka-Szász adóbevallásában vagy az önkormányzat honlapjára feltett vagyonbevallásában sem jelentek meg a bitcoinbányászattal keresett összegek.

Sötét üzletek

A kerületi Fidesz-elnök arra is felhívja a figyelmet: Borka-Szász Tamás az önkormányzat és a kerületben élők adatbiztonságát is veszélyeztette, amikor bizonytalan beszerzésű számítógép-tákolmányával a polgármesteri hivatal hálózatát használva bitcoinbányászatot folytatott. Azonosíthatatlansága okán a bitcoin ugyanis kedvelt fizetőeszköz az úgynevezett dark weben is: itt akár pedofilok, kábítószer- vagy fegyverkereskedők, adathalászok is lebonyolíthatják üzleteiket a számítógépes pénznem használatával. Könnyen lehet tehát, hogy miközben a DK politikusa értékesíteni próbálta az általa bányászott kriptovalutát, efféle körökkel került kapcsolatba. Nem beszélve arról, hogy a bányászathoz használt szoftver is illegális beszerzésű lehetett, aminek a használata szintén kaput nyithat a hackerek előtt az önkormányzat adatbázisaihoz.