A várakozásoknak megfelelően elsöprő többséggel megszavazta Bajnai Gordon jelölését a kormányfői posztra az MSZP délelőtt kezdődött rendkívüli tisztújító kongresszusa. A párt elnöke Lendvai Ildikó frakcióvezető lett, aki egyedüli jelöltként indult a tisztségért. A Krónika helyszíni tudósítója beszámolt arról, a mostani kongresszuson kevesebben vettek részt, mint a két héttel ezelőttin.

Gyurcsány Ferenc tett javaslatot arra, hogy a kongresszus támogassa Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét. Ő mutatta be lényegében az új jelöltet. A leköszönő miniszterelnök azt mondta:

– Nekem két dolgom van: miniszterelnök-jelöltet ajánlok nektek és elköszönök tőletek. Most az előbbit teszem meg, az utóbbit majd a választást követően. Bajnai Gordont javaslom az ország új miniszterelnökének. Ma már nem az a teljesítmény, hogy támogatást nyújtani most egy szavazással az ő programjának. Egészen biztos vagyok benne, hogy meg fogjátok tenni. Arra szeretnélek kérni benneteket, hogy ne azt a kérdést tegyétek fel magatoknak, hogy támogatjátok-e Bajnai Gordont vagy az ő programját, hanem még valami mást is: lesztek-e elég erősek kitartani mellette? Támogatni fogjátok-e akkor is, amikor sokan majd nem fogják támogatni? Meg fogjátok-e védeni akkor, amikor támadni fogják politikáját, személyét, családját? Mögötte fogtok-e állni akkor, amikor úgy fogja érezni, hogy fogy a levegő? Van-e erőtök legalább egy évig támogatni őt? Arra szeretném kérni a kongresszus valamennyi küldöttét, különös tekintettel a szocialista párt parlamenti frakciójának valamennyi tagját, hogy úgy szavazzon Bajnai Gordonra és programjára, hogy egyben arról is nyilatkozik, hogy vállalja ezt a támogatást, vállalja ezt a védelmet, vállalja ezt a küzdelmet, nemcsak a kongresszus ünnepélyes pillanataiban, hanem a vitatkozó, veszekedő, helyenként küzdelmes hétköznapokban. Arra szeretnélek bátorítani benneteket, hogy ezzel együtt tegyétek meg a támogatást.

Bajnai Gordon beszédében a válság súlyosságáról és a válságkezelésről beszélt, de a teljes válságkezelő programját továbbra sem lehet tudni. Azt mondta, hogy ez több annál, mint amit aláírtak nyilatkozatként a képviselők. Az a szociális juttatások megnyirbálásáról szól lényegében. De hangsúlyozta, hogy továbbra sem lesz jóléti osztogatás, viszont a gazdaságélénkítés és a munkahelyteremtés kerül majd a középpontba. Azt mondta, hogy a válság a korábbinál jobban fenyegeti Magyarországot. Azt ígérte, hogy bár fájdalmas lesz, de az eredmény az út végén az euró bevezetése. Szerinte hogyha most nem lép az ország, akkor később sokkal rosszabb lesz a helyzet.

A miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy most három csoportnak kell nagyobb szolidaritást vállalni, nagyobb példát mutatni: az államnak, a jómódúaknak és a politikai elitnek. Azt mondta, hogy ő az állam takarékosságáért tud felelősséget vállalni, és azt mondta a beszédében, hogy a szocialisták a kampányfinanszírozást és a pártfinanszírozást akarják átalakítani. Ezt az elhatározást üdvözölte. Több példát is mondott a válság súlyosságáról. Egyrészt azt, hogy a magyaroknak aközött kell most választani, hogy elveszítik az állásukat, vagy pedig átmenetileg lemondanak a jövedelmük néhány százalékáról, lemondanak a 13. havi nyugdíjról, vagy kockáztatják az előző 12 havit is.

Január óta a kormányban éles vita volt arról, hogy mennyire súlyos lépésekre van szükség – mondta Bajnai Gordon. Beszámolt arról is, hogy ő egy hónapja majdnem kiszállt a kormányból amiatt, hogy ő az erősebb lépéseket szorgalmazta. Beszédében név nélkül bírálta a Fideszt és Orbán Viktort is, amiért azt sugallják, hogy fájdalmas intézkedések nélkül is kezelhető a válság.

A miniszterelnök-jelölt után szót kapott az egyedüli pártelnök-jelölt, Lendvai Ildikó is, hiszen erről is dönt a kongresszus. A megyei szervezetektől összesen nyolcan kaptak támogatást, jelölést, de mindenki más visszalépett, tehát a jelenlegi frakcióvezető maradt állva egyedül. Ő beszédében önironikusan fogalmazott az elmúlt két hét „tragikomédiába forduló eseményeiről”, és ezekért elnézést is kért az MSZP támogatóitól. De mindennek ellenére azt mondta, hogy bár a baloldal rossz helyzetben van, fel fog állni, ennek érdekében vállalja ő is a feladatot.

Az elnökjelölt megköszönte az eddigi munkáját Gyurcsány Ferencnek, akivel szerinte a legfelszabadultabb időszakát élte a magyar baloldal. Azt mondta, hogy nem akarja pótolni a leköszönt pártelnököt, és nem is egyszemélyi vezető akar lenni, hanem csapatmunkát szeretne. Ennek érdekében felhatalmazást kért a küldöttektől, hogy átmeneti időre, a következő kongresszusig hozzanak létre egy háromfős ügyvezető testületet, amelynek rajta kívül a két visszalépett elnökjelölt, Kiss Péter és Szekeres Imre is a tagja lesz. A küldöttek ezt rögtön a beszéde közben kézfeltartással meg is szavazták.

Lendvai Ildikó a beszéde végén bejelentette, hogy leköszön a frakcióvezetői posztjáról, és arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy mivel a magyar baloldalnak szerinte szüksége van rá, fogadja el, vállalja el a Táncsics Alapítvány elnöki pozícióját.

Az SZDSZ is elfogadta Bajnait

A Híradó értesülése szerint a testület 62-21 arányban támogatta Bajnai Gordon jelölését. Ugyanakkor az OT néhány tagja az előre hozott választások mellet érvelt.

A liberálisok döntése azt jelenti, hogy megszavazzák Bajnai miniszterelnökségét.

(MR, Híradó)