A Fidesz olyan párt, amelynek kormányzása idején azok is otthon érzik magukat az országban, akik nem rá szavaztak – fogalmazott Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a párt tisztújító kongresszusán vasárnap.

A kormánypárt parlamenti frakcióvezetője Magyarországot egy biztonságos, stabil és fejlődő szigetnek írta le egy válságokkal teli világban. „Ahhoz, hogy ezt megőrizzük, egy út áll előttünk: magabiztos győzelem tavasszal, példa nélkül állóan, harmadszor, megszakítás nélkül” – jelentette ki, azt is megfogalmazva: ez 1990 óta soha senkinek nem adatott meg. „Mi ezt megítélésem szerint kiérdemeltük” – hangoztatta.

Gulyás Gergely az ellenzék helyzetét is jellemezte, a Jobbik „aktuális sikerének” nevezve, hogy a párt elnökéről, Vona Gáborról az a Havas Henrik ír könyvet, aki eddig egyebek mellett egy prostituáltról, pornóról, heroinistáról írt ilyet.

Megjegyezte azt is, hogy a baloldali „pártok és pártocskák” jobban utálják egymást, mint a Fideszt. Ez „nem az erőnket, hanem a felelősségünket növeli” az országgal és egymással szemben – hangoztatta.

A választópolgárok meggyőzésének legjobb eszközeként hivatkozott a közös eredmények megjelenítésére. A kormánypárti politikus példaként hozta a 4 százalékos gazdasági növekedést, az elmúlt 35 év legalacsonyabb inflációját, a munkanélküliségi mutatókat.

Kitért arra is, hogy a kormány családpolitikája sokat javított a helyzeten, de Magyarországon még mindig többen halnak meg, mint amennyiben születnek. Tavaly sikerült eljutni először oda, hogy több magyar jött vissza, mint amennyi külföldre ment.

Gulyás Gergely kötelességnek nevezte, hogy olyan magyar hazát teremtsenek, amely minden magyart hazavár.

Értékelése szerint a migrációs válság megmutatta, hogy Magyarország ma Európa lelkiismerete. Minden Brüsszellel szembeni kritika ellenére, az uniós tagságot legnagyobb mértékben éppen a magyarok támogatják – hívta fel a figyelmet, toleranciára kérve Nyugat-Európát a közép-európai állásponttal szemben.

Szájer József EP-képviselő előbb a Fidesz-KDNP volt és jelenlegi női EP-képviselőinek munkáját méltatta, majd kitért Ulrike Lunacek volt zöldpárti osztrák képviselőre, aki az elmúlt években sokat támadta Orbán Viktort. Az azóta bukott politikus esete szerinte azzal a tanulsággal jár, hogy ha valaki Magyarországot, a magyarokat méltatlanul támadja, jó megnézni, ki áll mögötte, s neki sem árt, ha hátranéz, hogy az általa vallottakat támogatják-e.

Szájer József úgy látta: egész Európát eluralta a bizalmatlanság az állam és politikai intézményei iránt, és ez azzal fenyeget, hogy az emberek magában a demokráciában csalódnak. Nem csoda, mert azt látják, hogy az őket képviselni hivatott választott intézmények egyre tehetetlenebbek, egyre kisebb befolyással rendelkeznek.

A demokráciát a politikusok részéről az emberekkel folytatott konstans párbeszéd mentheti meg – mutatott rá.

MTI