Fotó: Vermes Tibor/Demokrata (archív)
Hirdetés

„A magyar gazdák számára fontos, hogy az Európai Unió olyan kétoldalú szerződéseket kössön, amelyek nem hoznak létre kettős mércét, illetve védelmet biztosítanak a hazai termelőknek” – szögezte le a képviselő, aki tagja az EP mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának.

A szakbizottság néppárti tagjai az Európai Bizottság illetékeseivel aktuális mezőgazdasági témákról folytattak megbeszélést szerdán Brüsszelben.

Hidvéghi megengedhetetlennek nevezte, hogy háttérbe szoruljanak a magyar gazdák elvárásai, valamint figyelmeztetett, hogy a mezőgazdasági termékek tengerentúlról történő beáramlása és az agrártámogatások tervezett csökkentése is veszélyezteti a magyarországi mezőgazdaság érdekeit.

„A magyar gazdák elvárják tőlünk, hogy fellépjünk az érdekükben” – fogalmazott.

Kijelentette, bár kedvező az Európai Bizottság által bejelentetett egymilliárd eurós pénzügyi biztonsági keret létrehozása, egyelőre nem láthatóak annak pontos körvonalai.

„Fontos, hogy a gazdák tudják, mikor és milyen feltételek mellett lehet felhasználni ezt a pénzügyi keretet” – húzta alá.

Az EU-Mercosur szabadkereskedelmi szerződésről csaknem húsz év tárgyalás után június végén született politikai megállapodás a felek között, a ratifikáció azonban szakértők szerint még „rázós” lehet egyes tagállamok esetleges tiltakozása miatt.

Az európaiak főleg az ipari termékek, például a járművek piacán akarnának nagyobb hozzáférést a vállalataik számára, a dél-amerikaiak pedig a mezőgazdasági áruk, köztük a marhahús és a cukor exportját kívánják leginkább növelni.