Kedden a BKV hat érdekképviselete közül három reprezentatív aláírt ugyan egy megállapodást a közlekedési társaság vezetésével a kollektív szerződésről, a másik három szakszervezet azonban most munkabeszüntetést jelentett be.

Rövid tárgyalás után eldőlt: tizenkét 12 BKV-szakszervezet sztrájkot hirdet január 12-ére. A munkabeszüntetést éjfélkor kezdik, és határozatlan ideig tartják fenn, ami azt jelenti, hogy a sztrájk akár több napig is elhúzódhat. Nemes Gábor sztrájkbizottsági szóvivő közölte: azért döntöttek így, mert nem tudják elfogadni, hogy a munkáltató megnyirbálja a dolgozók szociális juttatásait. A BKV tervei szerint ugyanis a cég által adott jelenlegi három-három százalékos nyugdíj- és egészségbiztosítási hozzájárulást egy százalékra csökkentenék.

A sztrájkot hirdető 12 szakszervezet egyébként a munkavállalók körülbelül ötven-hatvan százalékát fedi le és Nemes Gábor közlése szerint a zömmel buszos dolgozók mellett metrósok, villamososok is vannak. A kötöttpálya azonban többségében nem fog sztrájkolni. A kötöttpályás szakszervezetek ugyanis nem írták alá ezt a sztrájkmegállapodást.

(MR)