Legutóbb az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéstervezete minősítette semmisnek a Velencei-tó partjára tervezett kaszinóváros érdekében kötött csereügyletet. A számvevők rámutatnak arra, hogy a Yoav Blumtól megvásárolt több mint 180 hektáros földterületből a leendő autópályához mindössze valamivel több mint tíz hektárra lett volna szükség…

Itt valami nem kerek – ráncolhatja a homlokát sok profi és amatőr jogász. Tendergyőztes lett egy olyan cégből, amelyik akkor, amikor először körvonalazódott a King City kaszinóberuházási terve, még nem is létezett? Kaszinót létesíthet valaki a Velencei-tó partján úgy, hogy az állami tulajdonú telek cseréje kapcsán ügyészségi nyomozás indult, amely már a vádemelés szakaszában tart? Nincsenek a büntetőeljárásnak polgárjogi következményei?

Hiába folyik eljárás hűtlen kezelés és közokirat-hamisítás gyanúja miatt, Oszkó Péter, mintha mi sem történt volna, feláll és bejelenti, a KC Bidding Kft. nyert… A nyertes diadalát persze némiképp csökkenti, hogy a cég egyedüliként indult a PM koncessziós pályázatán. Akik tehát, hallva a büntetőeljárásokról szóló híreket, azt gondolták, fellélegezhetnek, tévedtek. A sukorói kaszinóváros terve nem került le a napirendről. Az ügynek közel sincs vége.

A történet még Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségére nyúlik vissza. 2008. május 28-án a Parlament Nándorfehérvár termében tárgyalta a King City ingatlanfejlesztését az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc. Jelen volt még Ronald S. Lauder, Fred H. Langhammer, Itzhak Fisher, Yoav Blum, Gal Gaye, valamint Bárd Károly ügyvéd, Bajnai Gordon akkori gazdasági miniszter, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium akkori államtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja, Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azóta menesztett vezérigazgatója és Daróczi Dávid akkori kormányszóvivő. A megbeszélésről készített emlékeztetőből, amelyet Ficsor Ádám szignált, kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc és valamennyi résztvevő egyöntetűen támogatja a projektet, azt a beruházást, amiről akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy valamiféle fedett várost, aff éle óriás plázát terveznek a Velencei-tó közvetlen közelébe…

Zavaros projektleírások keringtek a világhálón a King’s City Management Kft. nevében négy királyságról és olyan émelyítően hivalkodó luxusról, amely már önmagában is sértette a jó ízlés határait. Szerepelt a tervek között minden, mi szem-szájnak ingere: akvárium, jégcsarnok, sípálya, 18 lyukú golfpálya, amerikai kaszinó, a világ legnagyobb termálfürdője, plázaváros, hatcsillagos szálloda. Kicsit sok a jóból.

A kormány a King City-beruházást komolyan gondolta. Olyannyira komolyan, hogy Veres János pénzügyminiszter 2008. december 4-én ki is írta a koncessziós pályázatot a kaszinóra. Az csak a véletlen műve lehet, hogy az azóta nyertes KC Bidding Befektetési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t épp egy nappal korábban, december harmadikán jegyezték be a cégbíróságon… A cégalapítás napját követő napon. Néha nagyon gyors a cégbírósági ügyintézés… Persze vannak ilyen különös véletlenek.

A céget a Krisztina körút 39. szám alá jegyezték be a cégbírósági nyilvántartásban, fő tevékenysége szerencsejáték, fogadás, törzstőkéje pedig hatszázezer (!) forint. Nehéz lenne a befektetőt kimondottan tőkeerősnek nevezni. A hatszázezer forintos törzstőke különösen a nagyívű tervekhez képest meglehetősen szerénynek tűnik. A KC Bidding tulajdonosa egy cseh és egy ciprusi tulajdonú cég, a Vigotop Ltd. A cseh tulajdonosról annyit lehet tudni, hogy a cseh–német határ közelében kaszinókat üzemeltet, amelyek azonban csak nagy jóindulattal sorolhatók be a középkategóriába… A cseh cégnek több más cégen keresztül egy nevadai adóparadicsomban bejegyzett TGW International nevű társaság a tulajdonosa.

A KC Biddinget tehát december 3-án jegyezték be. A koncessziós kiírást Veres János december 10-én technikai jellegű problémákra hivatkozva visszavonta, majd február 10-én új pályázatot írt ki a PM, ugyanarra a beruházásra. Miközben a 18 lyukú golfpálya, a háromezer szobás szálló és ezerötszáz fős konferenciaterem tervei a világhálón keringtek, Yoav Blum izraeli üzletember papíron a Kis utca 5. szám alatt lakott, egy düledező viskóban. A helyiek életükben nem látták Blum urat a házban, amelynek kertjét felverte a gaz, az ablakokat beszőtte a pók, a kertkapun rozsdásodott a lakat.

– Nem lakik itt. Sosem láttuk – rázták a fejüket a szomszédok, akik egyetlenegyszer sem találkoztak a leendő kaszinómágnással, viszont nem bánták volna, ha valaki levágja végre a füvet a Kis utca 5. szám alatt. Később kiderült, miért volt Blum úrnak szüksége a sukorói lakcímre. Yoav Blum már sukorói lakos volt, amikor vett magának egy gyümölcsöst Albertirsán, hogy azután elcserélje a Velencei-tó északi partján fekvő állami földterületre. Ehhez a cserepartnernek bejelentett lakóhelyre volt szüksége azon a településen, ahová cserélni akart. Mivel nagy volt az értékkülönbözet, Blum úr vett még egy másik gyümölcsöst is, véletlenül épp az M4-es autópálya tervezett nyomvonalán. Újabb különös véletlen…

Így azután a két cseregyümölcsös birtokában az értékkülönbözet 300 millióra apadt. Ennyit kellett fizetnie végül az állam kasszájába. Nem volt ez túl alacsony ár egy 70 hektáros, közvetlen tóparti földterületért? Ekkor már egyre jobban feltűnt, hogy Blum úr nem lakik Sukorón.

– Nem lakik itt életvitelszerűen – bizonygatták a szomszédai is.

Tavasz végén a cserék ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomozást indított. A ceglédi és a monori földhivatal elsőfokon visszavonta Yoav Blum tulajdonjogának bejegyzését és helyreállította az eredeti állapotot. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoz, mert Yoav Blum állandó lakhelyeként Sukorót jelölte meg. Hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás, különösen nagy vagyoni hátrány…

Augusztus elején a Kormányszóvivői Iroda úgy nyilatkozott, hogy nem állítható biztosan, lesz-e nyertese a kaszinóüzemeltetésre kiírt pályázatnak. Néhány héttel később lett. A KC Bidding Kft., amelynek első két betűje minden bizonnyal a King City beruházásra utal…

– Ilyen körülmények között nem lehetett volna kiadni a koncessziót – nyilatkozta a Demokratának Balsay István, a Fejér megyei közgyűlés fideszes alelnöke. – Tulajdoni bejegyzés nélkül jóváhagynak egy olyan látványtervet, amelyre kiemelt, tízmilliárd forintot meghaladó állami támogatást, autópálya-csomópontot ígérnek és koncessziót biztosítanak. Mit fog tudni kezdeni ezzel a helyzettel az új kormány? És ha kártérítési igényt támaszt a befektető? – sorolta a lehetséges forgatókönyveket a Fejér megyei közgyűlés fideszes alelnöke.

– Az is kérdéses, hogy vajon mi alapján nyilvánította kiemelt állami beruházássá a kormány a King Cityt. Azzal ugyanis, hogy belterületbe vonják, majd kiemelt beruházássá nyilvánítják, a többszörösére növelik a hetvenhektáros terület értékét – tette hozzá.

Balsay István szerint attól lehet tartani, hogy bár a földhivatal első fokon helyreállította az eredeti állapotot, valami úton-módon mégiscsak átjátsszák a jelenleg még külterületi besorolású állami földterület tulajdonjogát az immár nyertes befektetőnek. Aggodalma nem alaptalan, mert miközben folynak az eljárások Yoav Blum ellen, a teljes magyar közvéleménynek elkerülte a figyelmét, hogy ő már rég nem a KC Bidding ügyvezetője. Miközben mindenki Yoav Blum különös telekcseréjével foglalkozik, a KC Bidding szép csendesen átalakult.

Hónapokkal ezelőtt. A cégközlöny 2009. április 2-i számában jelent meg, hogy Yoav Blumot, a KC Bidding korábbi ügyvezetőjét a cég élén Paul Dallas Benkley váltotta. A törlés és az új bejegyzés időpontja 2009. március 11. Yoav Blum tehát megszűnt ügyvezetőként működni. Folyhatnak ellene az eljárások, a kormányt ez már nem zavarja.

Ezért volt ilyen magabiztos a pénzügyminiszter, amikor eredményt hirdetett. Majd szépen megállapodnak a KC Bidding új ügyvezetőjével, Paul Dallas Benkley úrral, ha már egyszer így elígérkeztek – gondolhatják a beruházásban érdekeltek.

Az ügynek tehát nincs vége. Mindkét fél kitart az eredeti elképzelései mellett. A kormány King Cityt akar, a Velencei-tó jövőjéért aggódók viszont azt a tájat, amit a sajátjuknak éreznek, mindenféle pláza és kaszinó nélkül. De tudniuk kell, a pókerparti még nem ért véget.

Hernádi Zsuzsa