Határozatképtelenség miatt az Országgyűlés költségvetési bizottsága keddi ülésén nem tárgyalt a januári nyugdíjkifizetésről.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

A bizottság napirendi javaslata szerint a keddi ülésen megtárgyalták volna, hogy miért nem érkeztek meg a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól a törvényben előírt határidőre.

Az ülésen nem vett részt a meghívón meghívottként szereplő Varga Mihály pénzügyminiszter és Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke.

A bizottsági ülésen Varju László (DK), a költségvetési bizottság elnöke elmondta, hogy a téma megtárgyalását azért kezdeményezték, mert magánszemélyek és pénzintézeti közlemények szerint január 11-én a nyugdíjak nem érkeztek meg a jogosultakhoz, a kormány pedig azóta adós maradt a magyarázattal.

A bizottság elnöke az ülésen felolvasta Szűcs Lajosnak, a bizottság fideszes alelnökének levelét, amelyben jelezte, hogy a kormánypárti képviselők a keddi ülésen nem kívánnak részt venni, mert a meghívóban szereplő javaslat okafogyottá vált, a nyugdíjak elutalása január 11-én, határidőre megtörtént.  

Az ülést követő sajtótájékoztatón Varju László úgy fogalmazott, hogy a kormány által előállított nyugdíj-káoszra keresték volna a választ, ebben a kormánypárti képviselők és Varga Mihály pénzügyminiszter nem volt hajlandó közreműködni. 

A minisztert előbb-utóbb utolérik, hiszen éves beszámolási kötelezettsége van a bizottság előtt, ahol erről a témáról is kérdezni fogják – mondta Varju László.

A költségvetési bizottság elnöke szerint a kormány tartozása, hogy a nyugdíjasoktól nyilvánosan bocsánatot kérjen.

A sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, a költségvetési bizottság szocialista tagja felidézte, hogy január 11-én írásbeli kérdést tett fel az ügyben Varga Mihály pénzügyminiszternek. A válaszából kiderült, hogy  a miniszter vizsgálatot rendelt el, és ígérete szerint az eredményről tájékoztatást fog adni, ami nem történt meg, miközben sajtóhírek szerint az egész szervezeten belül megtalálták a „legkisebbet, a helyettes, helyettes, helyettesével próbálják elvitetni a balhét” és nem vállalják a politikai felelősséget – fogalmazott Mesterházy Attila.

Bősz Anett, a bizottság tagja (független képviselő) Szűcs Lajos levelére reagálva elmondta, kereskedelmi banki közlemény szól arról, hogy ügyfeleik nem kapták meg aznap a nyugdíjat. Szerinte a kormánynak el kellene mondania, hogy a januári nyugdíjkifizetésnél technikai problémáról, vagy nyugdíjválságról van-e szó.     

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy kit tartanak felelősnek az ügyben, Mesterházy Attila elmondta, a bizottsági ülésen szerették volna a tényeket megismerni, ezt követően jobban be lehet határolni a felelőst, és utalt a Fidesz ellenzéki gyakorlatára, amikor is ilyen esetekben egy mondatban közölték, hogy a miniszter mondjon le.