Bőhm András SZDSZ-es képviselő kettéválasztaná a kisebbségi kormány eddigi teljesítményét a válság előtti és utáni időszakra. „A válság előtt nem történt semmi, alibikormányzás volt, ültünk a parlamentben és a semmiről szavaztunk. Nem voltak olyan állapotban a jogszabálytervezetek, hogy arról az Országgyűlés dönthetett volna” – mondta a politikus az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szerinte a válság indulásakor Gyurcsány Ferenc elemébe érezhette magát, az ugyanis politikai lehetőséget biztosított a számára, s ő végrehajtotta, amit egy működő kormánytól el lehet várni. Ennek a csúcspontja a költségvetés megszavazása volt – abban a felelősségben osztozott az SZDSZ, hogy az ország megítélése ne olyan legyen, mint a költségvetés megszavazása előtt volt, hanem sokkal jobb, ezért szavazta meg azt – fejtette ki a képviselő.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy „a miniszterelnök úr hajlamos arra, hogy elbizakodott legyen egy-egy sikeres periódus után”. Ennek ellenére Bőhm András szerint Gyurcsány Ferenc megfelelően rendezi a válságot.

Tragikus dolgok is történnek, idővel az emberek megértik és megérzik, mit jelent a válság, hiszen máris számos elbocsátásról hallottunk híreket. A kisebbségi kormánynak meg kell mutatnia, hogy ura tud lenni a helyzetnek, és meg tudja találni a demokratikus működés eszközeit, amelyekkel fönn lehet tartani a nyugalmat és az ország működését – vélekedett a szabad demokrata honatya.

Bőhm András az SZDSZ-ben dúló harcokról elmondta: a párt kettévált a Fodor-Kóka tengely mentén. A két tábor elsősorban személyek támogatásában oszlik meg, nem politikai nézeteit tekintve. Szerinte a párt egyik fele nem győzheti le a másikat. Közömbös érvnek tartja, hogy az elnököt megilleti az a jog, hogy ő legyen a frakcióvezető vagy az általa jelölt személy.

A Fővárosi Kultúrális Bizottság elnöke hozzátette: Fodor Gábor akkor tudna felülemelkedni ezen a helyzeten, ha tekintettel lenne a párt két részére. A két félnek együtt kell működnie valahogy, Fodor és Kóka egyéni véleménye ilyenkor sokadlagos szempont. A helyzetnek alá kell rendelniük a saját ambícióikat.

Ha a párt egyik fele úgy érzi, hogy őt a jelenlegi frakcióvezető, Kóka János reprezentálja, akkor jobb, ha erre Fodor Gábor tekintettel van, és nem indul a frakcióvezetői tisztségért – szögezte le Bőhm András. Hozzáfűzte: híve annak, hogy a tisztségek sorsát választáson döntsék el, de ez különleges helyzet. Nincs győztes, bárki győzi le a másikat, az csak keresztbe tesz az együttműködésnek – jelentette ki.

Puccs készül Fodor Gábor ellen?

Ha van sapka Fodor Gáboron, ha nincs, elmozdíthatják az SZDSZ éléről – legalábbis a Magyar Hírlap értesülései szerint ha a jelenlegi elnök veszít a frakcióvezetői posztért való harcban Kóka Jánossal szemben alkalmatlanságra, ha nyer, a párton belüli túlzott megosztottságra való hivatkozással szólítják fel lemondásra

A frakcióvezetői poszt megszerzése mellett Fodor Gábor pártelnök megbuktatása a végső célja az SZDSZ-ben kiújuló belső harcnak – tudta meg a Magyar Hírlap több, a liberális párthoz közel álló forrásra hivatkozva.

A pártelnökbuktatás forgatókönyvének fontos állomása lenne, ha a hétfői képviselőcsoport-vezetői választáson veszítene a jelenlegi frakcióvezetővel, Kóka Jánossal szemben. Ez alapot adna arra, hogy alkalmatlanság, támogatottság elvesztése címén az elnököt lemondásra szólítsák fel.

Ha mégis nyerne, az SZDSZ végzetes megosztására hivatkozva követelnék távozását és egy január-februárra előre hozott tisztújító küldöttgyűlés összehívását. Ezt készítette elő a héten Pető Iván, amikor levélben felszólította Fodort, hogy ne induljon a posztért.

A lap forrásai szerint nem kizárt, hogy egy esetleges előre hozott tisztújításon Magyar Bálint is ringbe szállna a pártelnöki tisztségért.

(hirado.hu/Magyar Hírlap/InfoRádió)