A nemzetbiztonsági bizottság fideszes és KDNP-s tagjai mostantól fogva nem vesznek részt a testület immáron jelképessé degradált ülésein – jelentette be Simicskó István.

Laborc Sándor kinevezése egy antidemokratikus döntés, hiszen az ellenzék világosan elutasítja azt, és – tekintettel a nemzetbiztonsági bizottság döntésére – a kormánypártok támogatása sem tekinthető egyértelműnek – szögezte le Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok Bizottságának elnöke Simicskó Istvánnal, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Németh Zsolt elmondta: tartanak attól, hogy innentől nem a nemzet biztonságát fogja védeni a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), hanem egy szűk, adott esetben az MSZP-n belüli csoportnak az érdekeit. Hozzátette: félő, hogy Gyurcsány Ferenc politikai eszközként fogja felhasználni az NBH-t, és nem csupán pártpolitikai ellenfeleivel szemben, hanem adott esetben a párton belüli ellenfeleivel szemben is.

A döntés külpolitikai vonatkozásaira utalva Németh Zsolt kiemelte: Laborc Sándor kinevezésével sérül Magyarország szuverenitása. Megjegyezte: egy olyan személy, aki 6 évet végzett a KGB-akadémián, egyszerűen átvilágíthatatlan orosz viszonylatban, a kinevezés során pedig C-típusú átvilágításra hivatkozni az egyszerűen nevetséges.

Veszélyezteti továbbá a NATO egységét, fokozza a már meglevő gyanakvást a volt Varsói Szerződés tagállamaival szemben, és megmérgezi a bizalmi légkört, ami nélkülözhetetlen a NATO működéséhez – húzta alá Németh. Mint elmondta, az Egyesült Államok már eddig is korlátozottan osztotta meg a minősített információkat a NATO keretei között, várható, hogy ez a magatartása csak erősödni fog a jövőben. Laborc kinevezése veszélyezteti a NATO speciális, titkosszolgálati ügyekkel foglalkozó bizottságának a működését is, amit egyébként a jövő esztendőtől Magyarország fog elnökölni, Laborc személyén keresztül – tette hozzá az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke.

A Fidesz nem tehet mást, mint hogy az elkövetkezendő időkben mind kül-, mind belpolitikai megfontolásból fokozott figyelmet fog szentelni az NBH működésének, különös tekintettel arra, hogy mennyiben használja fel politikai eszközként belpolitikai célokra a kormányzat, Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György a NBH-t, és – tette hozzá – természetesen az orosz titkosszolgálati befolyás növekedésére is figyelni fognak.

Simicskó István, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke kiemelte: ha az euroatlanti integrációt sikerfolyamatnak fogjuk fel, márpedig Magyarország a NATO és az Európai Unió tagjává vált, akkor ebben az új közösségben megrendülhet a bizalom irányunkban, ha olyan személyeket neveznek ki, akik egy más rendszerben, adott esetben egy ellenérdekelt titkosszolgálat legmagasabb szintű akadémiáján folytattak tanulmányokat. Hozzátette: ez beszűkítheti kül- és biztonságpolitikai érdekeink érvényesítését.

A nemzetbiztonsági bizottság bölcsen és helyesen döntött, amikor megpróbálta ezt a rossz elképzelést megakadályozni – jelentette ki. „Vajon miért ragaszkodnak mégis (…) görcsösen ehhez a kinevezéshez? Mi az oka ennek?” – tette fel a kérdést.

„A demokratikus elvek jelentős sérelme következett be. Gyakorlatilag a miniszterelnök semmibe vette a parlamenti demokráciát, a parlamenti demokrácia játékszabályait” – húzta alá a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke. „Mi úgy látjuk, hogy a nemzetbiztonsági tevékenység alkotmányos ellenőrzése ellehetetlenült, és ez ellen való tiltakozásunk jeléül a fideszes és a kereszténydemokrata képviselők, a nemzetbiztonsági bizottság tagjai mostantól fogva nem vesznek részt a nemzetbiztonsági bizottság immáron jelképessé degradált ülésein” – jelentette be Simicskó István.

Simicskó István a bojkottról szólva hozzátette, nem akarják ellehetetleníteni az Országgyűlés működését. Ő elnökként „akadályoztatva lesz”, ezért, véleménye szerint az alelnök jogosítványai kiteljesednek arra, hogy összehívhassa az üléseket.

(fidesz.hu)