Hunvald György, a VII. kerület előzetes letartóztatásban lévő szocialista polgármestere eddig még nem döntött a Fővárosi Közgyűlésben betöltött mandátumával kapcsolatban – válaszolta lapunk kérdésére Krasznai András, a polgármester egyik ügyvédje. Az eljárás kezdetétől kollégájával látják el a politikus jogi védelmét: „aki Hunvald Györggyel kommunikálni akar, rajtunk keresztül megteheti”. Védencüknek természetesen politikai ügyben nem adnak tanácsot, csak jogi kérdésekben. Egyéb részletekről nem kívántak nyilatkozni.

Hunvald távolléte nehéz időszakot nyitott a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalícióban, amelynek elolvadt az addigi egyfős többsége, és „béna kacsává” vált. A közgyűlési patthelyzet következménye, hogy a törvényes határidőre még az éves fővárosi költségvetést sem sikerült elfogadni, s erre a rendszerváltás óta nem volt példa. Steiner Pál fővárosi MSZP-frakcióvezető a büdzsé vitája előtt nyilvánosan újból lemondásra szólította fel Hunvaldot (a párt budapesti elnöksége erre már korábban felszólította), újságírói kérdésre pedig azt mondta, őrizetbe vett politikustársukkal nem tudnak kapcsolatot tartani, mert azt a büntetőeljárási szabályok nem teszik lehetővé. A fővárosi mandátum sorsa pedig kizárólag Hunvald belátásán múlik, az MSZP-nek nincs közjogi eszköze, hogy a lemondást kikényszerítse.

Mint arról beszámoltunk, a 14 önkormányzati bérház panamagyanús hasznosítása miatt február közepén őrizetbe vett szocialista politikust bűnszervezetben elkövetett csalással, okirat-hamisítással és vesztegetéssel gyanúsítják. Márciusban aztán újabb gyanú merült fel a polgármesterrel kapcsolatban; a főügyészség szerint Hunvald, valamint az ugyancsak előzetesben ülő két korábbi bizottsági elnök, Gál György és Kardos Péter hivatali helyzetével visszaélve, rokonainak bérlakásokat utalt ki, ezzel egyben azonnali és kedvezményes vételi lehetőséget is biztosítottak nekik.

Nos, tény, hogy más kerületekhez képest Hunvald György igencsak szabadságot élvezett a kerületi bérlakások kiutalásában. A polgármesteri keretből 2006-ban Gál György sógornője, illetve Kardos Péter barátja, míg 2008-ban Gál barátnője jutott bérlakáshoz, amelyet az érintettek igen rövid időn belül, kedvezményes áron megvettek. Kardos Péter barátján keresztül (akinek még bérlakás-kiutalási kérelme sem volt, saját tulajdonú ingatlana viszont igen) a lakást Kardos lánya szerezte meg.

Erzsébetvárosban minden évben a költségvetési rendelet elfogadásával egyidejűleg határozzák meg, hogy az adott évben várhatóan megüresedő bérlakások közül mennyit és milyen jogcímen adnak bérbe. Három éve 160 lakás szabadult fel, ezek közül 35 tartozott a polgármesteri keretbe, 2007-ben 155-ből már negyven. Tavaly – derül ki a lapunk birtokában lévő összesítésből – 124 lakás megüresedésével számoltak, ebből ötvennél Hunvald tehetett javaslatot a bérlő személyére.

A lakáskiutalásokról döntő gazdasági bizottság – amely az esetek túlnyomó többségében jóváhagyta a Hunvald által összeállított listát – által februárban elfogadott előterjesztés szerint 2008-ban végül összesen 86 bérlakást adtak ki, két esetben a rendőrségnek, 9 esetben szociális jelleggel, húsz esetben licittárgyaláson való értékesítéssel, 32-t pedig a polgármesteri keretből.

A gazdasági bizottság februári döntése alapján idén 96 megüresedő lakással számolnak, ebből harmincat liciten értékesítenek, kilencet szociális jelleggel utalnak ki, a polgármesteri keret pedig ismét harminc lakásra terjed ki.

A II. kerületben nincs külön kerete a polgármesternek a bérlakások kiutalásánál – mondta lapunknak Balaton Balázs sajtóreferens. E kerületnek van az egyik legkisebb önkormányzati bérlakásállománya Budapesten, összesen mintegy 600 darab. Ebből évente alig tízet pályáztatnak meg, szociális szempontok alapján.

A XIII. kerület polgármesterének sincs önálló kiutalási kerete; ilyennel korábban sem rendelkezett, jóllehet 6958 darab bérlakásával Angyalföld előkelő helyet foglal el a budapesti önkormányzatok ranglistáján. Kizárólag pályázat útján, szigorú feltételek mellett lehet lakáshoz jutni. A jelentkezéseket minden esetben bizottság bírálja el, a grémiumba a képviselő-testület összes pártja tagokat delegál. Az igénylők negyedévente körülbelül 15 lakáshoz jutnak.

Újbudán 1553 bérlakás van, kiutalásukról az önkormányzat szakbizottsága dönt. A bérbeadói jogokat a polgármester csak akkor gyakorolhatja, ha a bizottság működése esetlegesen szünetel, hogy ilyenkor is biztosítsák az átmeneti elhelyezéseket. A kiutalás pályáztatással vagy az úgynevezett lakásjuttatási névjegyzékbe történő felvétellel történik, szigorú feltételekkel, rászorultsági alapon.

(Népszabadság)