Hivatalosan senki sem erősítette meg, hogy Gyurcsány Ferenc lemond, vagy felajánlotta lemondását a pártelnöki posztról. Olyan hírek szivárogtak ki, hogy ezt megtette, és Gráf József minisztert javasolta maga helyett, de a sajtóinformációk szerint több név is röpködött.

Az egyik frakciótag azt mondta, hogy tegnap este, ma reggel még nem volt ilyen szándéka Gyurcsány Ferencnek. Az biztos, hogy délután négyre tanácskozni hívták a megyei elnököket, de úgy tudjuk, ez már tegnap este eldőlt. Tegnap új nevet dobtak be ugyanis a szocialisták miniszterelnök-jelöltnek, Takács Jánosét, az Electrolux Lehel vezérigazgatójáét, tehát a megyei elnökök jóváhagyása is kellhet ahhoz, hogy belőle valóban miniszterelnök-jelölt váljon.

Gráf József a sajtóból értesült

Suchmann Tamás már tegnap felvetette: új elnököt kellene választani az MSZP-ben. Suchmann arra hivatkozott, hogy Gyurcsány Ferencnek ki kellene vonulnia a politikából, mert már nem alkalmas a folyamatok irányítására. Suchmann ma délelőtt a Krónikának azt mondta, egyelőre nincs olyan konkrét hír, amelyet kommentálni tudna. De hozzátette: elképzelhető, hogy lesz olyan értesülés még ma, ami változást hozhat a szocialista pártban.

Gráf József a sajtóból értesült arról, hogy pártelnöknek javasolták, és meglepetéssel fogadta a hírt. Rádiónknak azt mondta: vidéken tartózkodik, és nem keresték meg ilyen felkéréssel. Hozzátette: elsősorban agrárszakembernek tartja magát, úgy látja, kevésbé alkalmas pártvezetőnek, válságmenedzsernek.

Beszéltünk szabaddemokrata politikusokkal is. Gulyás József azt mondta, hogy egyelőre túl sok az egymásnak ellentmondó hír az MSZP háza tájáról. Meglehetősen zavaros a helyzet, így ők most még nem mondanak véleményt, az MSZP belügyének tekintik az eseményeket. Az SZDSZ várhatóan akkor alakítja ki álláspontját, ha délután az MSZP megyei elnöksége, illetve frakciója is állást foglal az ügyben.

Az MSZP elnökségét azért hívták össze, hogy megtárgyalja az SZDSZ tegnapi ötletét, azt, hogy Bokros Lajost legyen a miniszterelnök-jelölt. Hogy ebben a témában jutott-e valamire a testület, arról nem érkeztek hírek.

Bokros Lajos nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget

Közben a Magyar Demokrata Fórum rendezvényén Bokros Lajos, a párt Európai Parlamenti listavezetője bejelentette, hogy nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget. A Horn-kormány pénzügyminisztere azt mondta nem is gondolkozott azon, elfogadja-e az ajánlatot, méltatlannak tartja, azt a módot, ahogyan új kormányfő-jelöltet próbálnak találni. A helyszínen egyébként futótűzként terjedt el a meg nem erősített információ, hogy Gyurcsány Ferenc lemondana a párt elnökségéről. Az MDF vezetéséből még senki nem kívánt nyilatkozni, mondván, hogy majd később, ha a hír igaz lesz.

Az MDF-tagok közül többen azt mondták, hogy nem lennének meglepve egy ilyen fordulattól, hiszen Suchmann Tamás nyilatkozata után már sejteni lehetett, hogy bekövetkezhet ilyen lépés. Hogy ez jó lenne-e az MDF-nek, erre azt mondta az egyik párttag önkritikusan, hogy előbb a saját ügyeiket kellene rendezniük.

(MR)