Elkészült a Modern Magyarország kampányfilmje Bokros Lajos pártelnökkel a főszerepben.

A nanopárt kampányfilmjének egyik fő üzenete az, hogy Bokros gyülekezete a nagyobb kenyér pártja, amellett, hogy „az önkényuralom megosztja a nemzetet”. Ne keressék az összefüggést, felesleges. 

Az önkényuralom megosztja a magyar nemzetet: jutalmaz és büntet, nem pedig szolgál. Mindenkinek többet ígér, miközben egyre kevesebbet ad. A Modern Magyarország Mozgalom nem hazudik, és nem ígér mindenkinek nagyobb szeletet az egyre kisebb kenyérből. A MoMa tudja, mi a jó gazdaságpolitika, ami felemeli a falut és a várost egyaránt. Ismerjük és tanítjuk, mi működik a világban. A MoMa a nagyobb kenyér pártja, szakszerű, hiteles, tiszta kezű. Itthon. Európában.

A videó ereje nem is annyira a szavakban, mint inkább a vizualitásban rejlik. A vélhetően alacsony költségvetéssel készülő alkotás minden elemében nélkülözi a profizmust, és még az igényesség látszatára sem törekszik: Bokros hangja elcsúszott, így olyan, mintha playbackről beszélne a csomagjáról elhíresült politikus, miközben az ezoterikus műsorokat és televíziós vásárlási blokkokat idézve nagy sárga szöveg úszik be a képbe:

NAGYTAKARÍTÁST!

S miközben Bokros valamiért ablaktörlő mozdulatot imitál (talán ez is a nagytakarítás jegyében történik), újabb sárga szöveget olvashatunk:

SZABADSÁGOT AZ EGYÉNNEK, A POLGÁRNAK ÉS A VÁLLALKOZÓNAK!

Hogy miért épp ezt a három entitást emelik ki, örök rejtély marad. De ekkor elérkezünk a videó nagy erősségéhez: a gondosan válogatott vágóképekhez: előbb feltűnik egy kombájn a termőföldön, a következő pillanatban már ipari gépeket láthatunk munka közben munkásokkal. 

FELLENDÜLÉSSEL A SZEGÉNYSÉG ELLEN!

–  hirdeti a sárga felirat, s közben már fiatalokat látunk egy számítógépes teremben (a felhasznált képen ott éktelenkedik átlósan a vízjel, tehát a képért jó eséllyel fizetni is elfelejtettek, illetve ingyenesen használható fotót nem sikerült találnia a modern brigádnak), majd feltűnik az előadást tartó Bokros Lajos. 

KEVESEBBET AZ ÁLLAMNAK, TÖBBET A POLGÁRAINAK!

Megjelenik a párt pixeles logója, azt hihetnénk, vége, fellélegezhetünk, de az utolsó csapás még hátra van:

A rendszerváltás igénye most mindent felülír

– tölti be ezúttal fehér felirat a fél képernyőt (alul azért beúszik még egy kis sárga ITTHON, EURÓPÁBAN sor is, biztos, ami biztos), s a gyászos zenét ellenpontozva a lelkesen tapsikoló Bokros Lajos alakjával zárul a MoMa kampányfilmje.

Nem csoda, hogy belőlük még Gyurcsány sem kért a végén – velük inkább ő sem égette magát. 

-EN-