Borbély Lénárd szerdán – Karácsony Gergelynek a Galvani híd kapcsán közzétett Facebook-bejegyzésére reagálva – a közösségi oldalán azt írta: Budapest több mint 70 éve adós a csepeliek számára a közvetlen budai összeköttetés megteremtésével. A kormányzat szakembereinek elmúlt három évi munkája ezt mára elérhető közelségbe hozta, hiszen év végére már talán az engedélyei is meglesznek az új hídnak. Karácsony Gergely a szerdai bejegyzésével most ezt támadja. „Az immár elérhető közelségű új átkelőt venné el tőlünk” – fogalmazott a csepeli polgármester.

Hirdetés

Azt írta, a Városháza utcai kényelmes irodából vívott kormány elleni sakkjátszmájának egy lépéseként a főpolgármester odadob közel 80 ezer csepelit, gond nélkül feláldozza azt a lehetőséget, hogy a lakosok napi 30-40 perccel kevesebbet töltsenek utazással, dugóban. „És ez az a pont, ahol meg kell szólalni: eddig, és ne tovább. A cinizmusnak is kell legyen határa” – tette hozzá Borbély Lénárd.

A polgármester kitért arra is, hogy Karácsony Gergely elődei – Demszky Gábor és Tarlós István – alatt, jóllehet nem azonos sebességgel, de egyaránt fejlődött a város. Ki-ki a város anyagi lehetőségeihez, illetve saját tehetségéhez, városirányító képességéhez mérten igyekezett fejleszteni Budapestet, és ha olykor szűkösek is voltak ezek a lehetőségek, egy dologban mindenképp közös volt a két korábbi városvezető: ha a mindenkori kormány fejleszteni akarta a fővárost, akkor sosem utasították el a kinyújtott kezet.

Karácsony Gergely most megtörni látszik ezt a hagyományt. A főpolgármester szintet lépett a „minél rosszabb, annál jobb”-játékban – írta Borbély Lénárd, majd úgy fogalmazott: „az azonban, hogy a főpolgármester játszmáinak a csepeliek igyák meg a levét, ennél sokkalta több. Elfogadhatatlan.” A főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán azt írta: négyszáz forintos dugódíjjal és autós sávok elvételével tervez a kormány, mert a Galvani híd csak így biztosítja a remélt és szükséges forgalomcsökkentést Budapesten.

Korábban írtuk


„Tudjuk, mert emlékszünk az ezeknél sokkal kisebb mértékű változtatások reakcióira, hogy mit harsognának a kormányzati megmondóemberek, ha ilyet a budapesti városvezetés vetne fel. Au-tós-ül-dö-zés” – olvasható Karácsony Gergely bejegyzésében, amelyben a főpolgármester érdemi, minden részletre kiterjedő párbeszédet szorgalmazott a hídról. Jelezte, a budapesti városvezetés híve a forgalomcsillapításnak, a belváros tehermentesítésének. Most, hogy kiderült, a kormány valós szándékai szemben állnak a propagandájával, talán el is kezdhetnénk a higgadt, felelős, Budapest jövőjét, élhetőségét, tiszta levegőjét szolgáló partnerséget, a budapestiek bevonásával – áll a főpolgármester bejegyzésében.