– Kinevezésem átvétele után fontosnak tartottam, hogy tiszta képet kapjak arról, milyen állapotban van a honvédség. Ezt a katonák a legjobban a gyakorlótéren tudják bemutatni, éppen ezért rendeltem el a „Kék Villám – 1” elnevezésű gyakorlatot

Hirdetés

– mondta el a Honvédelem.hu-nak adott interjúban Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Több lépcsőben hajtották végre a gyakorlatot

Az altábornagy beszámolója szerint a gyakorlatot több lépcsőben hajtották végre a honvédek. Először Táborfalva térségében, majd – mivel a szimuláció szerint az ellenség az összes dunai átkelőhelyet lerombolta – egy vízi átkeléssel a csapatok kijutottak Várpalota térségébe. Itt kellett megvívniuk a szimulált ellenséggel szemben a védelmi harcot – ismerteti a Magyar Nemzet.

– Jól láthatóak lettek a tudásbéli különbségek az egyes alakulatok tisztjei és altisztjei között, de így legalább van egy világos képünk arról, hogy hova szeretnénk eljutni, mit kell fejleszteni. Mi az, amit meg kell tartani, és mi az, amit esetleg el kell felejteni és nem szabad tovább vinnünk az új gondolkodásmódú Magyar Honvédségben

– fogalmazta meg a vezérkari főnök a gyakorlat egyik fontos célját.

Hozzátette: a hadgyakorlat eredményeképpen a hadsereg vezetése már világosan látja, hogy még milyen haderőfejlesztési célokat kell a már meglévő képességeink mellé rendelni, amelyek által még ütőképesebbé válik a honvédség. – Gondolok itt például a drónképesség-fejlesztésre vagy éppen a mélységi tűzcsapások jelentőségére. Ezek fontosságát egyébként az orosz-ukrán háború is bizonyítja – jegyezte meg Böröndi Gábor.

Az altábornagy azt is kiemelte, hogy a gyakorlat nagyon fontos mozzanata volt a tartalékos katonák képzése. Ennek részeként a mozgósított tartalékosokat – azonnali reagáló erőként – négy helyszínről, helikopterekkel szállították át a „Nullpontra”, ahol védelmi harc megvívásába vetették be őket. –Motiváltságuk, elkötelezettségük és szakmai tudásuk meggyőző volt – emelte ki a tartalékos katonák kapcsán.

A „Kék Villám -1” gyakorlatot azonnal követte a „Kék Villám – 2” gyakorlat, amely a légierő összes alakulatát érintette.

– Valamennyi rendszeresített haditechnikai eszközt megpróbáltuk olyan szituációba állítani, amelyek során a kezelőik tanúbizonyságot tehettek felkészültségükről

– fogalmazott a légierő eddigi legnagyobb gyakorlatáról a vezérkari főnök.

A koszovói a Magyar Honvédség legnagyobb békefenntartó kontingense

A Koszovóban lezajlott események kapcsán Böröndi Gábor hangsúlyozta: a koszovói a Magyar Honvédség legnagyobb békefenntartó kontingense, a KFOR parancsnokhelyettese pedig magyar tábornok, a KFOR-ban pedig a magyar kontingens adja a harcászati tartalék zászlóaljat (a KFOR parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartozó alegység), amelynek legfontosabb feladata a tömegkezelés.

– A zvecani események során a magyar kontingens katonái magas szinten, kiemelkedő elkötelezettséggel hajtották végre feladataikat. Több békefenntartónk sérülést szenvedve is visszaállt a sorfalba, és helytállásukkal biztosították a csapat magas színvonalú feladatvégrehajtását. Diplomáciából, a katonai erő alkalmazásából és a tömegdemonstrációk kezeléséből kiválóan vizsgázott a magyar kontingens

– emelte ki.

A teljes interjút ITT olvashatják.

A Magyar Nemzet cikke IDE KATTINTVA érhető el.

Korábban írtuk