Negyedévvel az újabb európai parlamenti (EP) választások előtt megkezdődött a tolongás és helyezkedés a Magyarország által betölthető 22 mandátumért.

Csütörtöki hír, hogy az EP-választásokon Tamás Gáspár Miklós is indul, a Zöld Baloldal nevű formáció listavezetőjeként. Tamás Gáspár Miklós szerint a szervezet gondolatvilága az egyenlőség és a béke eszméjére fókuszál, egyenlő elbánást követelnek az egyéneknek és az államoknak is. Megszüntetnék Kelet- és Nyugat -Európa között azt a különbséget, hogy utóbbi régióban állami támogatással enyhítik a világválság hatásait, előbbi térségben viszont erről le kell mondani, hogy egyensúlyban maradhasson a gazdaság. Azt is el akarják érni, hogy megszűnjön a NATO, vagy legalábbis Magyarország lépjen ki belőle, Európa pedig legyen atomfegyver-mentes övezet.

Önálló listát állít az MCF Roma Összefogás Párt is. Kozák János, a szervezet elnökhelyettese szerint az egyetlen út, hogy megszülessen a cigányság felemelkedéséhez szükséges összefogás, ezért indulnak. Közölte, hogy a roma voksokra számítva igyekeznek megakadályozni, hogy a Magyar Gárdát életre hívó Jobbik képviselőt juttathasson az EP-be. A jelöltek neve egyelőre nem ismert.

A Jobbik elsőként, tavaly ősszel tudatta, hogy a párt indul az EP-választásokon, listájukat pedig Morvai Krisztina vezeti. Vona Gábor pártelnök korábban azt mondta, jóval öt százalék feletti eredményre számítanak.

A Fidesz EP-listáját Schmitt Pál vezeti – jelentette be janurában Orbán Viktor pártelnök. Befutó helyet kapott Szájer József, Áder János és Deutsch Tamás is. Schmitt szerint a mandátumok ötven százalékának elnyerése a minimális elvárás, Orbán pedig tréfálkozva úgy fogalmazott pártja esélyeiről, hogy „huszonkettő fölé sajnos nem tudunk menni”.

Az SZDSZ februárban hozta nyilvánosságra EP-listáját, amelyet Szent-Iványi István vezet, akit Béki Gabriella, Demszky Gábor, Mohácsi Viktória és Konrád György író követ. Utóbi szerepeltetése a párt vezetői szerint szimbolikus, „de a többiek, ha úgy alakul a helyzet, vállalják a brüsszeli munkát”. Az SZDSZ-nél minimális elvárás, hogy legalább egy EP-képviselőjük legyen Brüsszelben, vagyis megugorják az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Az MSZP – mint egy hete bejelentették – női trojkával próbál szavazatokat szerezni, a brüsszeli listát Göncz Kinga vezeti, őt Herczog Edit és Gurmai Zita követi. Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő korábban az EP-választásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: tisztességes, határozott, korrekt, de dinamikus kampányt folytatnak, nem követik el még egyszer azt a hibát, mint a tavalyi népszavazás előtt, amikor alig kampányoltak.

Kurucz Árpád A szocialisták többsége egyébként azzal számol, hogy a párt 4-6 mandátumot szerez, de vannak borúlátóbbak is; Karsai József például csak három helyre számít.

Az EP-listáról a legnagyobb vita és a legnagyobb meglepetés az MDF-hez köthető. A párt elnöksége ugyanis a Horn-kormány volt pénzügyminiszterét, Bokros Lajost javasolja listavezetőnek, második helyre pedig Habsburg Györgyöt. A listát az országos választmány most szombaton véglegesíti, Bokros is ezt követően dönt, elfogadja-e a „megtisztelő felkérést”.

Bokros jelölése erőteljesen megosztotta a demokrata fórumot. A vasi és csongrádi választmány már jelezte, nem értenek egyet, a Békés megyei választmány pedig Boross Péter volt kormányfőt tenné a lista élére. Hódmezővásárhely MDF-es alpolgármestere pedig bejelentette: Bokros jelölése miatt kilép a pártból.

(nol.hu)