Az MDF egyik alapelve, hogy sosem köt koalíciót a baloldallal, és ez az egyetlen párt a magyar politikai palettán, amely nem is volt sosem a baloldalon – jelentette ki az Arénában Boross Péter volt miniszterelnök, aki másfél hete mondott le listán szerzett képviselői mandátumáról.

A politikus hozzátette: olyan goromba támadásokat kap a párt a jobboldalról is, amelyek eltaszítják természetesnek gondolt szövetségesétől, a Fidesztől. Mint mondta, a sajtóban sokszor ostobaságok és gorombaságok jelennek meg a Magyar Demokrata Fórumról. Szerinte a Fidesznek felül kellene vizsgálnia az MDF-fel szemben alkalmazott módszereit, és „a kezükben lévő” sajtóval is tudatniuk kell, hogy az MDF rugdosása felesleges.

Boross Péter reméli, hogy az az Antall József-i eszmény, amely az MDF-et elhelyezte a magyar politikai mezőnyben, fel fog erősödni a visszatérő krízisek után is.

A volt miniszterelnök leszögezte: szeretnének győzni a következő választásokon, csak épp a győzelem mindenkinek mást és mást jelent. Ilyen „veszekedetten felkorbácsolt” közhangulatban az a győzelem, ha elég mandátumot – 15-20 képviselői helyet – szereznek a parlamentben ahhoz, hogy stabil frakciót alakítsanak.

Az előző hat év osztogató politikája, a túlköltekezés, az „adjunk a népnek kádári motivációja” miatt az ország túlment teljesítőképességének határán, így érte el a válság – magyarázta a politikus. Ebből a helyzetből megszorító intézkedésekkel próbált a kormány kimászni, aminek egy részét kényszerből kellett meghoznia.

Az a szerencse, hogy a Nemzetközi Valutaalap hajlandó volt kölcsönt nyújtani az országnak, anélkül ugyanis sokkal nagyobb lett volna a baj, hiszen a magyar nyitott gazdaság – mutatott rá Boross Péter, aki szerint nem ússzuk meg pótköltségvetés nélkül.

(InfoRádió)