Fotó: MTI/Soós Lajos
Hirdetés

Győrfi Pál azt írta, az ügyeleti alapellátást április 1-jétől Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítják a betegek számára.

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, a hívással a beteg szakszerű tanácsot kap. Szükség esetén a beteg tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló – tette hozzá.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00 és 8.00 között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható.

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek.

Korábban írtuk

A közlemény szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei telephelyeken minden egészségügyi eszköz, műszer és gyógyszer rendelkezésre áll, ügyeletre eddig 217 háziorvos és 53 házi gyermekorvos jelentkezett, így a működés személyi feltételei is biztosítottak.

Emlékeztetett, hogy az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése.

A február 1-jétől a Hajdú-Bihar vármegyében, majd március 1-jétől a Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében ellátott betegek visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja.

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják.

A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet – jelezte Győrfi Pál.

A terv szerint a jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni Magyarországon – áll a közleményben.