Nem fizette be 25 ezer forintos szabálysértési büntetését Orosz József, a Klubrádió műsorvezetője, ezért a bírságot a szentendrei bíróság 25 nap elzárásra változtatta, amit a baracskai börtönben kell letöltenie – értesült a Magyar Nemzet. A műsorvezető azonban nem vonult be a megadott határidőre, így a rendőrség az elővezetéséről döntött. Az utóbbi két hétben kétszer is jártak Orosz fővárosi lakásán, de nem találták otthon. Addig folytatják a keresést, míg el nem évül a büntetése.

Az adatok szerint Orosz 2006. március 30-án autójával a fővárosi Moszkva téren behajtott egy táblával tiltott buszfordulóba, s emiatt a rendőr feljelentette. Mivel akkor Orosz egy, a szentendrei rendőrkapitányság hatáskörébe tartozó lakcímet adott meg, a Pest megyei város rendőrségén kezdődött el a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt a szabálysértési eljárás. A cselekményért legfeljebb 30 ezer forint bírság szabható ki, az ügy előadója viszont úgy döntött: elegendő, ha 25 ezer forintra bünteti a műsorvezetőt. Elküldték a határozatot Orosznak, aki időközben a fővárosba költözött. Az értesítést nem vette át, nem terjesztett kifogást a határozat ellen, így a büntetés 2006. július 15-én jogerőre emelkedett. Erről is tájékoztatták az újságírót, de a levelet ismét visszakapta a rendőrség.

A szabálysértési hatóság több alkalommal figyelmeztette Oroszt – legutóbb tavaly augusztusban –, hogy vagy befizeti a 25 ezer forintot, vagy kérik a bíróságot: változtassa át a büntetést elzárásra. Erre sem érkezett reakció. A Szentendrei Városi Bíróság ezért először tavalyi, majd január 31-i, jogerős határozatában felszólította, hogy 25 napra vonuljon be a baracskai börtönbe. Mivel a műsorvezető erre sem volt hajlandó, a szentendrei rendőrség – ügyészi jóváhagyással – a szabálysértő elővezetéséről gondoskodott. Felkérte a BRFK illetékes kapitányságát, hogy Oroszt a lakásáról vigyék a baracskai börtönbe. Ilyenkor a rendőrség két időpontot jelöl ki, amely Orosz esetében az utóbbi két hetet jelentette. De az egyenruhások nem találták otthon.

A lap megkereste az érintettet, Orosz Józsefet is, akit az otthonában értek utol. A műsorvezető azt állította, hogy nem tud az ügyről, de különben is ezt nem a lap munkatársával kellene megbeszélnie, hanem a rendőrséggel, egyben megköszönte a tájékoztatást. Kérdésre még hozzáfűzte, hogy törvénytisztelő állampolgárnak tartja magát.

(MNO)