Hirdetés

A szocialisták budapesti elnöke, Molnár Zsolt jelentette be áprilisban, hogy az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum úgy döntött, a legtöbb fővárosi kerületekben közösen indul az őszi önkormányzati választáson. A megállapodás szerint az MSZP tíz polgármesterjelöltet állít, a Demokratikus Koalíció hatot, a Momentum ötöt, a Párbeszéd pedig kettőt. Az MSZP-s Molnár Zsolt a konszenzusos jelölteket akkor a remény küldöttjeinek nevezte.

Soha nem látott politikai zsarolás kezdődött Csepelen

erről írt pénteken a Csepel.info, miután az MSZP – a portál szerint – botrányos körülmények között léptette vissza saját polgármesterjelöltjét. A lap szerint a döntést úgy hozták meg, hogy Takács Mónika indulása szerepelt a pártok által kötött ápirlisi megállapodásban.

A portál arról írt, hogy a visszaléptetésében a DK-nak is szerepe lehet. Gyurcsány Ferenc pártja ugyanis ősszel mégis saját jelöltet indítana a kerületben. Erre utal a csepeli MSZP közleménye is, amelyben azt írják: „Sajnáljuk, hogy egyesek az európai parlamenti választási kampányban, illetve az EP-választás óta saját, rövid távú politikai céljaikat helyezték előtérbe.”

Az, hogy az MSZP  leszedte a saját jelöltjét, a kerület országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs szerint is érthetetlen. Arra kérte az MSZP csepeli szervezetét, hogy – mint írta – bárhonnan is érkezett a megalapozatlan, önsorsrontó igény a beavatkozásra, térjen észre.

Az MSZP egyik helyi önkormányzati képviselője, Szenteczky János szerint viszont nem volt külső nyomás. A döntést az Azonnali.hu-nak egyszerűen azzal indokolta, hogy az ellenzéki pártok nem jutottak kompromisszumra a jelölt személyével kapcsolatban.

Takács Mónika szerint viszont ez nem igaz. Az M1-nek telefonon úgy fogalmazott:

az MSZP-nek most más politikai érdekei vannak,

amiket ő nem tudott teljesíteni, ezért visszahívása nem érte váratlanul, bár hozzátette: a hivatalos álláspont végig az volt, hogy mindenki támogatja. Azt azonban az M1 kérdésére nem zárta ki, hogy a belső és külső hatalmi ambíciók miatt az MSZP és Gyurcsány Ferenc pártja háttéralkut köthetett Csepelen.