Hirdetés

Kiss Róbert elmondta, az érintett település polgármesterének közleményben kellett cáfolnia a gyorsan terjedő hamis állítást.

A rendőrség megállapította: a férfi maga találta ki a közölteket, a rémhír terjesztésére különösebb indoka nem volt, kizárólag az volt a célja, hogy minél nagyobb figyelmet érjen el.

Kiss Róbert rámutatott: a hasonló hamis információk közzététele alkalmas arra, hogy az emberekben bizalmatlanságot, félelmet keltsenek a védőoltásokkal kapcsolatban, és így a járvány elleni védekezés akadályozására is.

A férfinál kedden tartottak kutatást, lefoglalták elektronikus eszközeit, majd őrizetbe vették. A férfi elismerte a bejegyzés közzétételét, az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezik.

Korábban írtuk

Kiss Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy a Készenléti Rendőrség nyomozói továbbra is naponta monitorozzák az internetet „a minden alapot nélkülöző és a köznyugalmat sértő álhírek feltérképezéséért” és az elkövetők felelősségre vonásáért.

A szerdai adatokat ismertetve elmondta: 438 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt, közülük 433-an közterületeken, hárman tömegközlekedési eszközökön, illetve megállókban, ketten pedig bevásárlóközpontban vagy üzletben szegték meg a szabályokat.

A jogszabály hatálybalépése óta 68 899-re emelkedett a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt indult intézkedések száma – mondta.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1269 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 355 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, közülük 36-an vendéglátóhelyet működtetnek. A boltok, vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt eddig összesen 914 intézkedésre volt szükség, ebből 174 szabálytalanság vendéglátóhelyen történt.

A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok figyelmen kívül hagyása miatt szerdán 120 ember ellen intézkedtek a rendőrök – fűzte hozzá.

A novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom, valamint a csoportosulás és gyülekezés szabályainak megszegése miatt eddig 68 292 rendőri intézkedésre volt szükség.

Szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 45 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 17 004-szer intézkedtek.

Az alezredes elmondta: 18 886-an vannak a hatósági házi karanténban, az elmúlt napon 1790 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A hatósági házi karanténban lévők közül 978-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Csütörtökön 144 ezer regisztráltat értesítenek sms-ben arról, hogy ők a koronavírus elleni Sinopharm-, AstraZeneca- és a Szputnyik vakcina mellett Pfizer-vakcinával történő oltásra is foglalhatnak online időpontot – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a sajtótájékoztatón.

Galgóczi Ágnes azt mondta: az értesítettek péntek és kedd közötti napokra foglalhatnak időpontot.

Várhatóan a közeljövőben is lesz ilyen közvetlen időpontfoglalási lehetőség a Pfizer-vakcinára, ez azonban a folyamatosan érkező vakcinaszállítmányoktól és az azokból elsőkörös oltásra felhasználható vakcinák mennyiségétől függ – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a regisztráltak továbbra is foglalhatnak időpontot AstraZeneca-, Sinopharm- és Szputnyik védőoltásokra a kórházi oltópontokra. Kiemelte: a Szputnyik vakcinából a teljes szállítmány megérkezett, az utolsó készlet kerül ki az oltópontokra, ezért aki ebből szeretne részesülni és már regisztrált, foglaljon időpontot magának az oltásra.

Megjegyezte: szerdán 64 800 Moderna-vakcina érkezett, ezek első- és második körös oltásra kerülnek a háziorvosokhoz. Érkezett 30 ezer Janssen-vakcina is, ezek szintén a háziorvosokhoz kerülnek. Emellett csütörtökön 67 200 AstraZeneca-vakcina érkezett, ezeket második körös oltásokra használják fel.

Kiemelte: az oltási program folyamatos Magyarországon, már 4 420 767 embert oltottak be, közülük 2 584 879-en már a második oltásukat is megkapták.

Mint mondta, csütörtökön megkezdődött a 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon, amely keddig tart. A regisztrált 16-18 éveseknek még nyitva áll az időpontfoglalás lehetősége. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az első uniós ország, ahol az idősek, a krónikus betegek és a felnőttek után széleskörűen megkezdődhetett a 18 év alattiak oltása is.

Elmondta: az elmúlt hét járványügyi adatai nagyon kedvezőek, 35 százalékkal csökkent Magyarországon a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, A 18. héten az előző heti adatokhoz képest 8275 új fertőzést regisztráltak, 4441-gyel kevesebbet, mint a 17. héten.

Közölte: nem változott a fertőzöttek átlagéletkora, továbbra is 43 év. A nemek aránya sem változott, a fertőzöttek 54 százaléka nő, 46 százaléka férfi. A fertőzöttek korcsoportos megoszlásában sincs változás: a 18. hétig regisztrált fertőzöttek 23 százaléka a 40-49 évesek, alig több mint 17 százaléka az 50-59 évesek, 16 százaléka a 30-39 évesek korcsoportjából került ki, míg a 65 év felettiek korcsoportjába a fertőzöttek 12 százaléka tartozik.

A legtöbb fertőzöttet, az új esetek 12-12 százalékát továbbra is Pest megyében és Budapesten regisztrálták. A legnagyobb arányban, 50 százalékkal Tolna megyében csökkent az új fertőzöttek száma, Csongrád-Csanád megyében és Komárom-Esztergom megyében 45-45 százalékos volt a csökkenés.

Galgóczi Ágnes elmondta: sok koronavírus-fertőzésen átesett beteget érint a poszt-Covid-szindróma. Azt kérte, aki a gyógyulás után bármilyen fennmaradó tünetet, panaszt tapasztal, forduljon háziorvosához, aki a megfelelő szakrendelésre irányítja.