Miközben Karácsony Gergely főpolgármesterré választása óta folyamatosan forráshiányra panaszkodik, és a főváros csődjét vetíti előre, addig a hivatala jelenleg is szórja a közpénzt. Ráadásul olyasmire, aminek semmi köze a városvezetési teendőkhöz. Nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint csak az elmúlt három hónapban több, mint másfél millió forintot költöttek Karácsony és a Városháza Facebook-oldalainak a népszerűsítésére. Utóbbira közel egymillió forintot fordítottak augusztus eleje és október vége között, a főpolgármester közösségimédia-oldalát pedig mintegy hatszázezer forintból hirdették ebben az időszakban. Mindezt a pandémiás időszakot követő nehéz gazdasági helyzetben, amit jelenleg a háborús infláció is tetéz.

Hirdetés

Míg semmi jele annak, hogy Karácsony Gergely sajnálta volna a saját PR céljaira kiadni az említett összegeket, a karácsonyi díszkivilágítást például már közel sem tartja olyan fontosnak. Olyannyira nem, hogy a minap döntött arról a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés, hogy az idei ünnepi időszakban szakítanak a hosszú évtizedek óta követett hagyománnyal, amivel azonban mindössze 28 millió forintot – vagyis a főváros büdzséjéhez képest elhanyagolható összeget – terveznek megspórolni.

Figyelemre méltó, hogy Karácsony Gergely nem is vár lényegi megoldást az ünnepi díszkivilágítás elhagyásától, ami legfeljebb a budapestiek közérzetének erodálására alkalmas, hiszen egy minapi konferencián a főpolgármester azt hangoztatta, hogy „nem tudom, túléljük-e 2023-at”. Szokásához híven ismét az Orbán-adminisztrációra igyekezett hárítani a felelősséget a saját hivatalához tartozó ügyekért is: „a főváros nagyjából márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül” – jelentette ki Karácsony a Republikon Intézet által szervezett eseményen.

Tavasszal egy sajtótájékoztatón pedig azt panaszolta a főpolgármester, hogy már a fővárosi közlekedést sem tudják finanszírozni a költségvetésükből. Nehezen értelmezhető az ennek kapcsán tett kijelentése, amely szerint előbb választaná a pénzügyi csődöt, mint hogy a 4-es, 6-os villamos tízpercenként járjon. Itt érdemes azt is felidézni, hogy Karácsonyék – a budapestiek egzisztenciáját kockára téve – csak az idei év első fél évére fogadták el a Főváros költségvetését, abban bízva, hogy a baloldal nyeri az áprilisi választást.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján olvashat.